В неделя на 56-годишна възраст почина британския комедиен актьор Рик Майол, съобщи Би Би Си. Той придоби култов статут в комедийни сериали с нестандартен, черен британски, сексистски и политически некоректен хумор като "На дъното", "Черното влечуго" (Blackudder) и разбира се - "Новия политик", където играеше ролята на депутата-консерватор Алън Копле (Alan B'Stard).

От последния тръгна и едноименния термин, символизиращ лицемерие, демагогство, корупция, "обръщане на палачинката" и други атрибути на домогващите се към властта, както и тези, които искат да запазят положението си на държавната софра.

Освен в сериали, Майол се е снимал и в десетки филми като "Хотел Парадизо", "Хари Потър и философския камък" и шантавия "Американски върколак в Лондон".

Имаше моменти, когато пишехме сценарии заедно и умирахме от смях Това бяха едни от най-безгрижните глупави дни в живота ми и се чувствам ощастливен, че съм ги прекарал заедно с него. А сега той умря наистина, при това без мен. Егоистично копеле, казва актьорът Ейдриън Дейвидсън, който играе в много сериали и филми заедно с Майол.

Рик Майол имаше сериозни проблеми със здравето, след като през 1998 г. пострада при катастрофа с АТВ и беше в кома няколко дни. Той беше женен, с три деца.

Ето малко култови фрази на Алън Копле:

Запомнете приятели, Бог е мъртъв. Маркс също. Но пазарът живее. Пазарът трябва да стане новия Бог.

Защо ние, страната, която създаде Шекспир, Кристофър Рен, и това са само някои хора от нашите банкноти, защо за Бога, трябва да треперим пред държави, които създадоха Хитлер, Наполеон, Мафията и ъ-ъ-ъ Смърфовете?