"Не мога да коментирам фантазиите на когото и да било".

Така лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отговори на въпрос как ще коментира твърдението на бившия правосъден министър Христо Иванов, че Делян Пеевски, който е депутат от движението, вече стои по-близо до ГЕРБ, отколкото до "Сараите".

Преди това Карадайъ направи изявление, в което коментира настоящата политическа ситуация, като на няколко пъти спомена думата задкулисие.

"Консултативният съвет по национална сигурност беше употребен от президента Росен Плевнелиев за негови собствени цели", заяви Карадайъ.

Според него се прави опит за подмяна на волята на народа.

"Минаха едни честни президентски избори и има избран президент с огромна подкрепа и доверие на обществото. Народът иска промяна. Показа го и с вота си на изборите, по един категоричен начин. Това Народно събрание е изчерпано. Предстоят предсрочни парламентарни избори и нова изпълнителна власт, с нужното обществено доверие", заяви Карадайъ.

Според него кабинетът в оставка може да продължи да изпълнява функциите си в пълен обем до встъпването в длъжност на новия президент.

"Не да продължава модела на управление от последните две години – услуга за услуга и да обслужва задкулисието на тази порочна власт. Нищо не налага сегашният президент да връчва мандати, още повече по-малко да съставя служебен кабинет за 20 работни дни или за един календарен месец", каза Карадайъ.

Според него в момента текат задкулисни сделки за нов кабинет в рамките на този парламент с подкрепата на ГЕРБ.

"Призоваваме отговорните политически партии на честен и открит диалог. С консенсус да определим датата на предсрочните парламентарни избори", каза Карадайъ.

Според него президентът Плевнелиев разчита служебният му кабинет да го номинира за еврокомисар.

Карадайъ коментира и предстоящото гласуване на второ четене на бюджета за 2017 г.

"Предупредихме, че между първо и второ четене могат да се направят всевъзможни популистки предложения, които да произведат един бюджетен Франкенщайн. Продължаваме да призоваваме към диалог. Продължаваме да призоваваме основните партии да спрат популизма", заяви Карадайъ.