11 души са ранени в Охайо, след като студент мюсюлманин забил колата си в група хора, излязъл и започнал да ги намушква и сече с голям нож, съобщи Си Ен Ен.

Нападението е станало в кампус на Щатския университет в Охайо, и е продължило само около 2 минути заради бързата реакция на полицай Алън Хоруйко, който застрелял младежа след предупреждение.

Абдул Разак Али Артан.

Нападателят е 18-годишният Абдул Разак Али Артан, също студент в университета. Той е легален емигрант от Сомалия, завършил наскоро обществен колеж и започнал тази учебна година в университета. Все още се изясняват мотивите му, но във фейсбук той пише малко преди атаката:

"Америка трябва да спре да се меси в другите държави, особено в мюсюлманските. В името на Аллах, няма да ви оставим да спите, ако не оставите на мира мюсюлманите. Няма да празнувате, или да се радвате на който и да е празник."

В по-ранни постове той пише още, че е особено възмутен от съобщения за насилие срещу мюсюлманското малцинство (рохинджа) в Мианмар. 

Артан има и профил в студентския вестник "Човеците в Охайо Стейт" (Humans of Ohio State) от времето, когато е току-що пристигнал в университета.

"Исках да се моля на открито, но се страхувах покрай всичко, което вървеше в новините. Аз съм мюсюлманин, не е това, което показват в медийте. Ако хората ме видят, мюсюлманин, който се моли, не знам какво ще си помислят, какво ще се случи."

Семейството на Артан са в шок, а член на общността, разговарял с тях, твърди, че той е "добро момче".

Полицаят Алън Хоруйко, който спрял почти моментално нападението.

Причината да няма жертви е специалната подготовка, която са имали полицаите в региона срещу подобни атаки, както и безупречната реакция на полицая Алън Хоруйко. Артан не е имал възможност да се фокусира и върху една жертва, тъй като е имало много хора в района, и така не е успял да нанесе смъртоносен удар.

Според очевидци, той не е викал и дори не е проговорил, даже след като полицаят е стрелял срещу него.

Пред журналисти президентът на Университета д-р Майкъл Дрейк предупреждава медиите да не прибързват с изводите в отговор на въпроса дали инцидентът е свързан с тероризма.