"Ислямофобията е сериозен проблем за българската нация. Целта ни бе да живеем в държава не с мафиотски зависимости, а в благоденстващо общество."

Това заяви на първия редовен конгрес на Народна партия „Свобода и достойнство” нейният председател Корман Исмаилов, предаде БГНЕС.

"Преди 4 години отказахме да бъдем пионки на загнездили се в политиката лица, умело прикрили през годините истинските си намерения. Изтърпяхме много нападки и неистини по наш адрес. В резултат на думите и действията ни днес ПП „Свобода и достойнство” е уважавана партия с евроатлантическа ориентация, с изразена чувствителност към правата и свободите на малцинствата. Партията ни дава още една алтернатива на българските граждани, с шанс да пропука пласта на задкулисието", заяви Исмаилов.

Според него приоритетите са науката и образованието, "както и да прочистим от корупция съдебната система, да се улесняват инвеститорите да създават нови работни места, да имаме страна с чисто земеделие и качествен туризъм, с достъпно, качествено, модерно здравеопазване" и др.

Исмаилов коментира и ситуацията в РБ и сложните отношения и неразбирателства. "В резултат разединеното дясно остана в съблекалните на националната политика", посочи политикът и направи кратък анализ на поведението на другите партии и връзката с бизнеса.

"Готовността за компромис вдясно, общата ценностна база трасираха пътя на политическото съюзяване във формата на РБ", върна се Исмаилов назад при сформиране на 43-ото НС. Поехме отговорност за отстраняване на БСП и ДПС от властта, отбеляза той и изброи предложенията и намеренията на партията си, включително разследване фалита на КТБ, които са се старали да реализират.

"Но РБ не получи достатъчно подкрепа, за да бъде мощна алтернатива на статуквото, каза той. Преговорите с ГЕРБ започнаха в ситуация на силно фрагментиран парламент и тежки проблеми в страната, в региона и света."

Исмаилов смята още, че надигащият се псевдопатриотизъм се е насочил към емигрантите, а ислямофобията е сериозен проблем за българската нация.

"Така се оформя един пълзящ натиск срещу малцинствените групи в България, посочи той. Нашето разбиране за патриотизма е, че той е приобщаващ, а национализмът е негативен и противопоставящ."

Двама минситри в оставка гостуваха на конгреса - Вежди Рашидов и Николай Ненчев.

Пред двама министри в оставка, които гостуваха на конгреса той каза:

"Днес имаме една прибързана оставка, кутията на Пандора е отворена и изглежда, че балансът между ползите и вредите в новите изборни правила все по-трудно ще бъде направен", смята политикът.