Стратегическото мислене на Русия може да напомня за безмилостната геополитика на миналия век, само че от гледна точка на военните анализатори нейната тактика е образец на бойни действия в 21 век. Това пише Файненшъл Таймс, цитиран от ИноПреса.

Както твърди авторът на статията Сам Джоунс, западните аналитици, военни сътрудници и хора на разузнаването отбелязват, макар и неохотно, майсторските действия на Кремъл.

"Аз съм впечатлен. Всичко това не може да бъде пренебрегнато с лека ръка. Това беше прецизно и красиво планирана операция... Безшумна, но извънредно ефективна..." , казва пред изданието Джонатан Ейъл, директор на Международни изследвания в лондонския Кралски обединен институт за отбранителни изследвания (RUSI).

Ключ към дипоматическо решение на конфликта в Източна Украйна могат да станат доказателства за съпричастността на Москва към този конфликт. Проблемът обаче е в това, че действията на Русия тук са още по-недоказуеми, отколкото в Крим.

"В Крим имаше очевидна концентрация на сили", разказва пред Файненшъл Таймс високопоставен офицер на НАТО. - В Източна Украйна обаче действат много повече специализираните части. Те не са многобройни, съвсем не са много. Бойците с такъв профил си свършват работата и бързо изчезват, предавайки контрола на опълченците".

"Всички следят ставащото в Украйна и мислят с категориите на танковете и традиционния боен потенциал, но руската държава винаги активно е  залагала на спецслужбите и разузнаването, казва Найджъл Инкстер, бивш директор на оперативното и разузнавателно управление на MI-6, оглавяващ отдел "Транснационални рискове" към Международния институт за стратегически изследвания. - Тук са задействани именно те."

Освен това, Русия отдавна има преимущество пред Украйна от гледна точка на агентурното разузнаване: " Служителите в украинското разузнаване твърдят, че правителството на изхвърления Виктор Янукович е внедрило в управлението толкова агенти, че те сега виждат заплаха в почти една трета от всички украински високопоставени офицери от държавна сигурност, котраразузнаването и военното разузнаване".

Не трябва да се забравя и за киберпространството: Русия е подозирана в създаването на компютърния вирус "Змия", поразил стотици, ако не и хиляди украински IT-системи и предоставил на оперативните работници неограничен достъп до данни. "Ние наричаме това (действията на Русия - б.р.) Операция за влияние, цитира вестникът думите на високопоставения офицер от НАТО. Русия ефективно хвърли в битката всички средства за въздействие: информация, дипломация, политика, военна мощ - явна и нетрадиционна, икономика."

"Има някаква ирония в това, че при всички обвинения по адрес на Русия, именно НАТО изглежда застинала в епохата на "желязната завеса" - НАТО, който се опитва да докара все повече самолети, да провежда учения на все по-големи количества войска и да изпраща все повече кораби колкото се може по-близо до Русия", констатира Джоунс.