Германската канцлерка Ангела Меркел е сред онези правителствени ръководители, които понастоящем се опълчват на Москва.

Меркел непрестанно повтаря, че е против преждевременно вдигане на санкциите спрямо Русия. Освен това тази седмица нейният говорител разкритикува ролята на Русия в Сирия.

Естествено, че това не се харесва на Москва. Ето защо Кремъл с интерес отправя взор към парламентарните избори в Германия през 2017 г. Някои експерти по Русия дори допускат, че руското правителство ще предприеме целенасочени стъпки, за да помогне за победа на вота на проруски кандидат и да попречи на преизбирането на Меркел.

Бившият сътрудник във външното и отбранителното министерство на САЩ Робърт Карузо заяви за в. “Билд”, че Русия ще се опита да хакне мобилния телефон на Меркел, за да е наясно с предизборната й стратегия и съответно да я обърка.

“Ако руснаците съзрат възможност да инсталират в Германия приятелски настроен към Кремъл политик, то те ще го направят. При това преди всичко става въпрос за мръсни кампании, за да се дискредитират Меркел и други политици”, заявява за “Билд” американският експерт.

Това на пръв поглед изглежда авантюристично. Да не забравяме обаче, че по време на пресконференция в Норвегия в началото на този месец Меркел посочи, че и сега федералното правителство има доста работа с информации от Русия, както и с хакерски атаки и разпространяване на дезинформация. Всичко това за федералното правителство било всекидневна задача.

“Ето защо би било възможно, че това ще играе роля и по време на предизборната битка”, заяви Меркел.

Един пример: хакерската атака срещу Бундестага (германския парламент – б. р.) през миналата година, за която се подозират руски специалисти, близки до управляващите. В доклад още тогава Федералната служба за сигурност при информационната техника (BSI) е изразила опасения, че преди парламентарните избори, които ще се проведат есента на 2017 г., хакерите ще опитат да манипулират общественото мнение. За целта те биха могли да прихванат поверителна информация вътре в партиите и да я публикуват малко преди вота, за да могат целенасочено да повлияят на настроенията сред обществеността.

Как би изглеждало това, става ясно от наблюденията на американските сили за сигурност по време на предзборната борба по повод президентските избори в САЩ. Според тях с повеля на Кремъл руски хакери са атакували акаунти на демократите и са подгрявали настроенията срещу конкурентката на Тръмп Хилъри Клинтън. Русия опровергава подобни упреци.

По отношение на Германия експертите са на мнение, че са възможни и “по-меки” методи за оказване на влияние вместо хакерски атаки. Експертът по Русия към “Германското сдружение за външна политика” Щефан Майстер в свой актуален анализ за Атлантическия съвет на САЩ съзира възможности за влияние от страна на близки до Кремъл медии, на проруски насторени партии – от Германската социалдемократическа партия и лявата “Ди Линке” до “Алтернатива за Германия”, както и руски медии в Германия.

“По време на предизборната битка в Германия Русия ще играе изключителна роля”, вещае Майстер. Според него Кремъл целенасочено ще упражнява влияние върху проруски кръгове, примерно вътре в лявата партия “Ди Линке” и в “Алтернатива за Германия”, за да укрепи собствените си позиции и да отслаби позициите на Меркел.

Майстер изразява и мнение, че и сегашният коалиционен партньор на канцлерката – социалдемократите, ще се опита да се дистанцира от твърдата политика на Меркел към Русия.

Разработката “Така Путин би могъл да повлияе на предизборната битка” е публикувана в германското сп. “Фокус”, откъдето я препечатваме. Заглавието, подзаглавието и преводът са на Клуб Z.