Най-голямото свиване на заплати за последните 70 години очаква работниците във Великобритания, сочи анализ на Института за фискални изследвания, разказва в. "Гардиън".

Реалните заплати в страната - тоест изчислени спрямо инфлацията - ще са под нивото си от 2008 г. до 2021 г., твърди изследването.

Директорът на независимия институт Пол Джонсън казва:

"Не мога да подчертая колко ужасно е това - повече от десетилетие без реален растеж за приходите. Определено не сме виждали дори далечно подобие на такъв период в последните 70 години."

Всичко това е пряко свързано с Брекзит - излизането на Великобритания от Европейския съюз, процедурата за което още не е започнала. Рязкото падане на паунда след референдума още не е повлияло на потребителите, но скоро и това ще е факт. Според експертите, растежът също ще ще забави заради политическата и икономическата неизвестност. 

Отделен анализ на друг тинктанк - Resolution Foundation - твърди, че в следващите пет години стандартът на живот на британците ще спадне повече, отколкото по време на финансовата криза.