Лидерът на ДСБ Радан Кънев направи запомнящо се изказване на дискусията, организирана от екипа на "Шоуто на Слави" по повод референдума, проведен заедно с президентските избори. Кънев заяви, че резултатът от референдума не е задължителен по закон и дискусията по него тепърва започва, въпреки че от екипа на Слави твърдят обратното. Лидерът на ДСБ заяви, че хора, занимаващи се с търговска дейност, не могат да говорят назидателно от името на народа на народните избраници. 

"Страшно много хора ме питаха обвинително защо ще дойда днес. Няма решение на българския народ - за добро или лошо. Дали този референдум ще произведе правно действие зависи от българското Народно събрание. Аз не съм гласувал на референдума, смятам това за много важно разграничение. Направил съм го с тази цел - да има отговорен политически дебат. Симпатизирам на идеята за мажоритарен избор и това трябва да бъде решено от това Народно събрание. Волята на избирателите е несъмнена, но не е задължителна. Дискусията обаче не е умряла."

Това каза Радан Кънев. Той припомни, че по време на кампания по закон се искат 10 хил. лв. без ДДС за участие в медиите и за това не е имало кампания за референдума.

"Това е свирен мач, никой разумен политик не се е съгласил да участва. Българският народ със сигурност има право да говори назидателно на своите избраници. Хора, които се занимават с търговска дейност, нямат това право. Това не е добър тон. Можем да спорим, можем да сме несъгласни, можем да сме съгласни, но не сме съгласни да бъдат заклеймявани хора, защото са малцинство".

Това заяви Кънев, давайки пример с журналиста от Клуб Z Иван Бедров. Той припомни, че диктатурата на мнозинството е неприемлива и по темата са изписани стотици страници.

Кънев каза, че в рамките на този парламент няма да подкрепи 240 едномандатни района, но ще подкрепи немска система. При нея партиите печелят пропорционално своите мандати, но с предимство влизат мажоритарно избраните кандидати. Кънев посочи, че ГЕРБ и БСП вече се обединяват около 240 района. Според Кънев мажоритарен вот в два тура няма никъде по света, освен в Азербайджан. Той разказа, че Англия. Франция и САЩ са се борили с недъзите на мажоритарния вот и купуването на мандати близо 100 години.

"Дойдох на дебат, а виждам шоу. Мисля да го напусна", каза накрая Кънев.

Екипът на "Шоуто на Слави" проведе среща с парламентарните партии. Темата на срещата е в какви срокове въпросите от референдума - за пълния мажоритарен вот за депутати, за задължителното гласуване и за намаляването на партийната субсидия, ще станат закон.

На сбирката не присъстваха представители на управляващото крило на Реформаторския блок, на ДПС, Патриотичния фронт, "Атака". От страна на "Шоуто на Слави" в дискусията участваха Тошко Йорданов и Иво Сиромахов.

Вижте записа от срещата тук.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията държи на своите предложения, които е внесла. ГЕРБ се обявиха за приемане на въпросите от референдума такива, каквито са. Според него има теми, които могат да бъдат отворени за дискусия и не трябва да се допускат грешки и да е залита в другата крайност. Цветанов даде пример, че когато депутати станат министри, това означава нов избор в техния избирателен район. Това обаче би могло да промени управляващото мнозинство.

"Преди 10 дни сме входирали (внесли - б.р.) в деловодството на парламента и сме изразили принципна подкрепа за гледане в пленарна зала", каза Цветанов.

Жельо Бойчев от БСП поздрави инициативния комитет на референдума за успеха. Той изтъкна, че основният въпрос е как ще се направят изборните райони и как ще се гарантира представителността на вота на всеки един български гражданин. Според него хората трябва да се убедят, че средствата от държавата за политическите партии се харчат разумно.

Румен Петков (АБВ) заяви, че позицията на партията е достатъчно ясна. Партията бе единствената от парламента, която подкрепи референдума.

"Дебатът по трите въпроса започна след референдума. За това основната вина е на парламентарните участници. Никой от тях не заяви позиция. 2,5 млн. са заявили, че искат мажоритарен вот. Ние искаме мажоритарен елемент в изборите, трябва да гарантираме политическото представителство", каза Петков.

Той каза че АБВ отдавна се е обявила за намаляване на субсидията три пъти. Според него обаче заковаването на 1 лв. не носи добри перспективи. Петков смята, че днес няма институция, която да може да предложи 240 района.

'"Някой правил ли е сметката, че при една грешка в районирането народното представителство може да бъде съвсем различно? Правили ли сме сметка как районираме Кърджали, Хасково, Търговище, Разград, Силистра? Аз съм сигурен, че този дебат е полезен", каза Петков.

Според него това Народно събрание няма морално право да се занимава с избирателната система, защото е "под вода, не просто с изчерпан кредит на доверие".

Според Тошко Йорданов обаче има решение на българския народ. Той каза, че следващият парламент, ако е избран по пропорционална система, също няма да има доверие.

"Бягате далеч, това е много рискова игра", каза Йорданов.

Според Иво Сиромахов подкрепата на АБВ е била предизборен трик.

"Много се плаша, когато се каним на дискусия и когато освен моето мнение, другите са грешни", отговори им Петков.

Според Росен Петров, бивш член на екипа на Слави и депутат от БДЦ, изборите трябва да се проведат по новите правила.