"Запорожец" от съветската ера се продава в Сиатъл. В обявата возилото е представено като "първата кола на Путин". Всъщност в текста става ясно, че това е ЗАЗ-968А, произведен през 1980 година. Като е написано, че автомобил от същата марка е имал руският президент.

Путин наистина е притежавал "Запорожец" и това е била неговата първа кола.

При посещение в Русия през 2006 година американският президент Джордж Буш младши с интерес разгледа първата кола на колегата си Путин.

В обявата се уточнява, че возилото е в отлично състояние и с оригинални части. Дори гумите са оригинални. Цената според Нюз.ру е приблизително 100 000 рубли, което значи около 1250 евро.

Машината е изминала едва 20 000 км. Скоростите са ръчни, охлаждането въздушно. Двигателят работи с бензин, а каросерията е бяла. Вдига до 80 км в час.

Разбира се пропуснато е да се отбележи, че един от основните недостатъци е загряването на мотора. Затова честа гледка из улиците на София и из страната бе по време на движение задният капака, където е мотора, да бъде вдигнат и застопорен с помощта на дървена пръчка.

Специално е написано, че това е една изключително рядка кола, която предимно е продавана в СССР. Собствениците очевидно не знаят, че тя бе предлагана и на оскъдния автопазар във всички държави от комунистическия лагер. В България се чакаше между 6 и 10 години, за да се сдобие човек с автомобилното чудо.

През същата 2006 година Буш покара друга бутикова кола на Путин - "Волга", модел 1956 г.
Първият вид запорожци.

Първите запорожци са произведени през 1960 година в завод в Украйна, тогава в състава на СССР.  Те са прекопирани от италианските фиатчета.

След 1963 година започва сглобяването на продавания сега в Сиатъл модел. Той пък е откраднат от NSU Prinz IV. Някъде към 1994 година от конвейра слизат последните модели от тази гордост на социалистическото автомобилостроене.    

Руският президент Владимир Путин естествено не може да бъде видян да кара личните си автомобили из улиците на Москва. Най-малкото от съображения за сигурност. Той притежава в гаража си и "Нива".

"Нива"-та Путин използва обикновено при риболов.

Иначе Путин обича сам да си кара колите. Виждан е на волана на служебния си мерцедес.

На път за Кремъл.

Може би до края на годината  руският президент ще бъде снабден с новите правителствани коли от серията "Кортеж". Те са специална изработка в заводите на ЗИЛ.

Президентската лимузина ЗИЛ е снабдена с мотор от 850 конски сили.