България няма нужда от "Южен поток", защото той не осигурява независимост на газовите доставки за страната ни. Това заявиха от Реформаторския блок. Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков премиерът Пламен Орешарски дължи отговор на поне два въпроса: подписан ли е договор за строежа на "Южен поток" и какво съдържа той; взет ли е заем от "Газпром".  Според реформаторите най-важният въпрос в този проект е как се харчат парите на българските гржадани, а такава информация няма.

От блок настояват да бъде изготвен график за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори. Лидерът на СДС Божидар Лукарски изтъкна, че само "Атака" не е оттеглила подкрепата си за кабинета. Той каза още, че е притеснен, защото в новата политическата ситуация властта може да премине от "режим на взаимно контролирано крадене към безконтролен грабеж".

Когато БСП е в криза винаги вади националистическата карта

коментира лидерът на НПСД Корман Исмаилов по повод подкрепата на социалистите за инициативата на "Атака" да бъде отменена декларацията на НС за осъждане на Възродителния процес. Според зан.-шефът на ДБГ Найден Зеленогорски въпросът за задължителното гласуване трябва да се реши чрез референдум, а не партиите да налагат на гражданите своето мнение.