"Нашето убеждение е, че това Народно събрание не може да излъчи ново правителство при декларацията на три от политическите сили – ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да подкрепят и участват в изграждането на нов кабинет."

Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков след консултациите при президента Росен Плевнелиев. Лидерът на формацията и бивш президент Георги Първанов не се появи на "Дондуков" 2.

 „Всичко останало е пиар мероприятие, защото тези, които декларират, че са готови да съставят нов кабинет, ще имат възможността да вземат мандата, да водят преговори пред българските граждани. Ще покажат 8-10 мераклии за водачи на листи или депутати като кандидати за министри и от това няма да последва нищо добро за обществото. Затова заявихме пред президента Плевнелиев, че е редно да се мине по най-бързия начин към структурирането на служебния кабинет“, заяви Петков.

Репликите на Петков бяха по адрес на Патриотичния фронт и на лидера на СДС Божидар Лукарски, които не изключиха вариант за ново правителство, ако ГЕРБ даде подкрепа при получаване на мандат от фронта или от Реформаторския блок.

Според зам.-председателя на АБВ би било много лош знак, ако при встъпването си в длъжност, новоизбраният президент Румен Радев смени и назначи ново служебно правителство. И призова тези неща да са отработени предварително.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и заместниците му също се срещнаха с президента Росен Плевнелиев.

Днес е последният тур от консултациите при Плевнелиев, след като премиерът Бойко Борисов подаде оставката на правителството след загубата на президентските избори на ГЕРБ.

Държавният глава повтори темите на консултациите - възможен ли е нов кабинет в рамките на действащия парламент, ако не - кога и докога избори, какви са вижданията на националистите по актуалната политическа обстановка.

При държавния глава на разговори за възможността за съставяне на правителство в рамките на действащия парламент или възможни дати за насрочване на предсрочни избори днес ще са лидерите на АБВ и на "Атака". Целта на държавния глава е да се намери изход от кризата.

Досега Плевнелиев разговаря с ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и с представители на Българския демократичен център (БДЦ).

Във вторник се очаква заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), на който да се обобщят резултатите от консултациите и да се начертаят действията оттук нататък. ГЕРБ са категорични, че в нов опит за съставяне на правителство в този парламент няма да участват, същото заявиха и от БСП.

Според конституцията Плевнелиев не може за разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори до края на мандата си, който изтича на 22 януари. Новоизбраният президент Румен Радев, който встъпва в длъжност на тази дата може да направи това. Плевнелиев обаче може и вероятно ще му се наложи да назначи служебно правителство - третото в мандата му.

Вчера от ГЕРБ вече си харесаха и потенциални дати за предсрочен вот - 26 март или 2 април. Засега в БСП също споделят тезата, че това са най-вероятните опции. Следващите недели на април за съответно Цветница и Великден. По-ранна дата може да затрудни организацията на вота, смятат политици от двете партии.