"Не виждам в ГЕРБ по-подготвен човек от мен. Ще дойде ден, когато аз самият - когато с почувствам достатъчно уморен или преценя, - сам ще дам път на другите. Както много пъти съм давал."

Така премиерът в оставка Бойко Борисов отговори днес на изказването на Патриотичния фронт, че биха направили кабинет, стига той да не е премиер.

Той направи изказването си малко след като излезе от столичното следствие, където бе разпитан по случая с ваксините от Турция.

Министър-председателят в оставка каза на няколко пъти, че новото мнозинство е БСП, ПФ и ДПС. Според него то е проличало най-ясно с това, че тези партии са гласували против бюджета на първо четене. Затова и той декларира, че ГЕРБ не би подкрепил такъв кабинет.

За да не се "търкаля властта по улицата", Борисов попита реторично:

"Какво им казахме ние? Казхме: Елате веднага и управлявайте. Те обаче не искат, а врякаха "оставка" в Народното събрание".

По повод това, че целият Министерски съвет е на разпит заради ваксините на Петър Москов Борисов каза днес, че е обяснил как се внася акт "на подпис" и защо тази практика е била наложителна в условията на спешност. Той допълни, че вярва на прокуратурата и на институциите изобщо и не намери никаква връзка с това, че започват да го привикват само когато е в опозиция, а когато е на власт, няма неприятности.

"Преди - за Отряд 28, ставаше въпрос за кило и двеста фъстъци - засмя се Борисов по повод една от старите проверки. - Ами, извадили сме си изводите - който си носи сандвичи, яде, който не си носи, не яде! Явно и сега ще си направим изводите."

Той разясни, че е разказал за всичките финансови и икономически обосновки относно ваксините от Турция, както и какво е целяло правителството. Но въобще не се сърди на прокуратурата, нищо че медиите го питаха - дали тя по друг начин не би могла да научи какво е "решение на подпис", вместо да привиква целия Министерски съвет в поляните над "Овча купел".

"Ако не бяхме дошли тука, щяхте да зададете въпрос - защо не са ни викали. Викат ни - идваме. Всички непрекъснато говорим за проверки-разследвания, проверки-разследвания... И то от кой, ако не от нас да се започне!

Ако ни бяха викнали предишните 2-3- месеца да ни питат, щяха да кажат, че е предизборно."

Във връзка с предявеното днес обвинение на министър Николай Ненчев премиерът в оставка предположи, че сигурно ще го викат и за МИГ-овете.