Наследниците на починало лице все пак ще подават годишна декларация за доходите му и ще плащат дължимите налози. Това решиха депутатите, приемайки окончателно (на второ четене) промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Придобилият известност като данък "покойник" няма да е задължителен, както първоначално предлагаше Министерството на финансите. Парламентът измени текстовете и в приетия днес вариант се казва, че:

"Годишната данъчна декларация за доходите на починали лица МОЖЕ да се подава от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците или от техните законни представители. Подадената в срок декларация от един наследник ползва и другите наследници".

Въпреки че текстът в крайна сметка остана с пожелателен характер, а не със задължителен, Народното събрание прие други нови разпоредби, които може да притеснят сериозно лицата, предпочели да не подадат декларация за напусналия този свят техен роднина. А именно - когато не е подадена годишната декларация, задължението може да бъде установено с акт по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Това означава, че наследниците са изправени пред опасността от данъчна ревизия.

Депутати от Реформаторския блок и от Патриотичния фронт поискаха възможността за данъчна ревизия в случая да отпадне. Но предложението им не бе прието и двата пъти (имаше прегласуване).

"Начинът, по който се предлага данък "покойник", е крайно несправедлив. Уж става въпрос за доброволно подаване на данъчна декларация от наследниците. Но от текстовете става ясно, че когато доброволната декларация не е подадена, може да се извърши ревизия на лицето по реда на ДОПК. И всеки трезвомислещ данъкоплатец ще предпочете да подаде декларация", коментира Петър Славов от реформаторите.

"Като знам в Националната агенция за приходите как тълкуват такива текстове, може да си представя какво ще последва", допълни Димитър Байрактаров от патриотите. И той подкрепи отпадането на възможността за ревизия, но това не бе достатъчно.

Причината финансовото министерство да предложи промяната е, че досега съществуваше "вратичка" в нормативната уредба за деклариране на доходите и плащането на налозите на починалите лица.

„Установяването на задължения в тези случаи се извършва само с ревизия, но действащият механизъм е изключително сложен за администриране и затруднява както данъчно задължените лица, така и администрацията”, се казва в мотивите на ведомството.