Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В продължение на десетилетие инженерите зад японския старт-ъп Seven Dreamers разработват Laundroid - робот, който сгъва дрехи, разказва Би Би Си. Технологичният гигант Panasonic е инвестирал вече 60 милиона долара в проекта.

Някои коментатори взеха на подбив технологията, когато бе представена за пръв път миналата година - като за начало, защото няма никаква яснота как точно роботът сгъва дрехите. Според компанията, това става със специален софтуер, който разпознава типа дреха, а после специални механични ръце я сгъват. Но никой не е виждал процеса - инженерите от Seven Dreams твърдят, че има твърде много тайни технологии, и не показват нищо освен големия колкото гардероб робот, в който пъхаш фанелка, и тя излиза сгъната след няколко минути.

А това звучи още по-абсурдно - роботът се нуждае от поне 10 минути, за да сгъне една дреха. С тези темпове ще трябва да хвърляте дрехи в отвора цял ден, и ще е трудно да спестите 9000 часа, или 375 дни, които според компанията отделяте в един живот за сгъване на пране.

Panasonic явно са на друго мнение. Те финансират едва 10% от проекта (което означава, че той досега е струвал 600 млн.), и че планират да използват технологията в устройство, което ще изпълнява и някои други задачи - като да пере и изсушава дрехите автоматично. Планират излизането му за 2019 г.

Макар идеята на японския гигант да звучи значително по-смислена, ако скоростта на роботът остане същата, изобретението ще е напълно безмислено.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.