България, която до вчера отстояваше проекта "Южен поток", се отказа от неговото строителство, защото газопреносната мрежа на Украйна може да бъде купена от американски и европейски бизнесмени, съобщава агенция ИТАР-ТАСС.  

Обявеното от премиера Пламен Орешарски замръзяване на "Южен поток" поставя износа от "Газпром" за Европа в зависимост от отношенията между Москва и Киев, пише в. "Комерсант", цитиран от руската агенция. Но САЩ били заинтересовани от усложняване на съдбата на проекта не само по политически причини. По данни на вестника в Украйна се обсъжда предаването на газопроводната мрежа под контрола на американски и европейски компании, а ако се построи "Южен поток" то ценността на активите на такава сделка би била сведена до нула, коментира "Комерсант".

Идеята за продажбата на украинските тръби все по-активно се обсъждала. Миналата седмица премиерът Яценюк обяви реконструкция на "Нафтогаз" на Украйна. Това означавало от опеката на компанията да бъдат извадени магистралните газопроводи, както и газовите хранилища. От коментарите на министър-председателя на Украйна се предполага, че в бъдеще тези съоръжения ще бъдат използвани заедно от американски и европейски фирми, твърди изданието. Вече се водели преговори с "Шел", "ЕксънМобайл" и "Шеврон" за възможно участие в газопреносната мрежа на страната.

Основният въпрос обаче остава гаранцията за транзит от страна на "Газпром", защото иначе тръбите в Украйна няма да имат никакво значение. И ако "Южен поток" заобиколи тази страна, нещо което никой не крие, притежаването на газопреносната мрежа на Киев се обезсмисля.

Иеменно затова е огромен натискът да не се строи този проект, за да стане пътят на износа от "Газпром" през Украйна до Европа абсолютно безалтернативен, заключава "Комерсант".