Заявлението на премиера Пламен Орешарски за спирането на „Южен поток“ може да се окаже не толкова категорично. Ден по-късно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев разпространи специална позиция, в която определи проекта като „по-скоро необратим“.

„Ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът "Южен поток" изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст“, се казва в позиция на Стойнев, публикувана на сайта на министерството.

В същото време бившият му съпартиец Румен Петков попита дали БСП не е сключила сделка със САЩ, за да остане на власт още малко, докато "затрие "Южен поток", договори 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй и сключи сделка за доставка на американски изтребители.

Драгомир Стойнев в момента е в Китай, откъдето цитира данни за огромна обществена подкрепа за проекта, но не уточнява кога и как е проведено подобно проучване.

"Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ, казват "по-малко руско участие в проекта" и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично за проекта – 64% от българите го одобряват", допълва Стойнев.

Той отчита, че за една година бил придвижил „Южен поток“ на ново ниво и бил постигнал консолидирана позиция "за" проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия.

Драгомир Стойнев съобщава още, че вече са готови "първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток".

Очаква се експерти на Еврокомисията да пристигнат в петък в София.

„Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта", подчертава Стойнев.