След президентските избори в България, редица западни медии коментираха резултата като „победа на проруския кандидат“, а някои се запитаха дали страната ни не поглежда отново на изток. В България също има хора и организации, които проповядват изоставяне на европейския път на развитие и ориентиране към Русия и предвожданото от нея Евразийско икономическо пространство.

По-богати или по-бедни са хората там? Не става дума за единиците олигарси, чиито яхти папараците снимат в Ница. Сайтът на Радио "Свободна Европа" публикува сравнителна таблица с минималните заплати в страните от бившия Съветски съюз. Това не е средният доход на хората от тези страни, защото на много места минималната заплата е предимно инструмент за определяне на други плащания към бюджета. Но все пак това е най-ниското равнище, под което не е разрешено да бъдат наемани работници.

Най-високите минимални заплати са в трите балтийски републики – Естония, Литва и Латвия, съответно 468, 413 и 402 щатски долара (сумите са преизчислени в долари по курса от 14 ноември 2016 г.) И трите републики са част от Европейския съюз и НАТО. На дъното в класацията е Киргизстан с 15 долара месечна минимална заплата.

Ако България бъде включена в тази класация, тя би заела четвъртото място – веднага след „съюзниците“ от ЕС и НАТО, но все пак с наполовина по-ниска минимална заплата. У нас тя е 420 лева, което е близо 228 долара.

Следва Туркменистан със 169 долара минимална заплата. В Беларус и Русия минимално допустимото от закона заплащане е наполовина по-ниско от това в България и четири пъти по-малко от това в балтийските републики – съответно 126 и 117 долара. Близки са минималните заплати в Молдова и Армения – 116 и 105 долара месечно.

Много по-ниско от 100 долара месечно е минималното заплащане в Казахстан, Азербайджан, Украйна, Таджикистан и Узбекистан.

За сравнение – в Германия, САЩ и Великобритания минималното допустимо заплащане надхвърля значително 1000 долара месечно.