Петър Курумбашев, който предстои да стане евродепутат на мястото на Илияна Йотова, коментира пред бТВ ситуацията отпреди 2 години, когато не успя да стигне до Европарламента. Това се случи заради т.нар. феномен 15/15. На последните евроизбори от листата на БСП влезе Момчил Неков, който бе на 15-о място. Неков бе избран с преференции, което очевидно бе грешка на избирателите, тъй като и бюлетината на БСП бе с номер 15.

Според Курумбашев чрез Неков "БСП се сдоби със своята мъжка Баракова". Той коментира и факта, че Сергей Станишев не спази обещанието си да не влиза в европарламента, като по този начин измести Курумбашев.

"Тогава получих SMS от Бойко Борисов - "Лъжецът си е лъжец". Нямам какви коментари повече да правя", каза Курумбашев.

И допълни, че сега е получил повече поздравления от други политически сили.

Курумбашев заяви, че не може да приеме, че на втория тур са гласували 2 млн. комунисти срещу 1 млн. и 200 хил. антикомунисти.

"Има протести срещу политическите елити. Има протест срещу изключителното високомерие. Що за рекет над българските граждани е да кажеш: ако не изберете моя човек - аз ще си отида. Поредното плашене. Останахме без майка, сега имаме баща в оставка и ходим като кръгли сираци", каза Курумбашев.

Според него проблемът на България е, че "повечето членове на БКП са в ГЕРБ, не в БСП".

"Ненчев и Митов взеха дейно участие в нашата кампания. И г-н Борисов щеше да загуби тези избори, може би не толкова убедително", смята Курумбашев.

Според него плоският данък работи добре и с него се събират повече пари.

"В държави с нисък данъчен морал е по-добре данъците да са ниски. С понижаването на данъка приходите в бюджета се увеличиха", коментира Курумбашев по повод идеята на БСП за връщане към прогресивно данъчно облагане и отмяна на общата ставка от 10% върху доходите за всички.