Вицепремиерът Меглена Кунева коментира пред бТВ въпроса кой ще е новият еврокомисар на България. Постът ще бъде освободен от Кристалина Георгиева в края на годината. На въпрос дали е възможно тя да стане новия еврокомисар, Кунева отговори:

"Няма такъв въпрос. Това е въпрос, който правителството решава. Няма смисъл да се горят имена преди правителството да направи крачка".

Коментирайки бъдещето на Реформаторския блок Кунева припомни, че учредителното споразумение е било подписано отново от всички партии, с изключение на ДСБ.

"Ние винаги сме успявали да се стегнем. Сякаш десницата не е разбрала какво казват хората. Точно тук е моментът за реформаторите. Ние трябва без всякакъв популизъм да кажем - чухме ви, говорим с вас, разбрахме ви. Има избор, ние ще обсъдим с вас този избор, ще го направим заедно", каза Кунева.

Относно ДСБ тя заяви,че решението партията да тръгне по самостоятелен път е изцяло нейно. Според Кунева останалите партии в Блока трябва да приемат това решение.

"Това е решение на ДСБ. Те действат като самостоятелна партия. Това е тяхно решение. Нашето решение е, че Реформаторският Блок е тук, за да остане. Когато престанем да се измъчваме за неща, които очевидно не можем да постигнем с ДСБ... Те напускат Блока това е решение, което сме длъжни да приемем", каза Кунева.

За пореден път тя заяви, че да не се подкрепи кандидат от твоето политическо семейство е безотговорна постъпка, визирайки отказа на ДСБ да подкрепи изрично Цецка Цачева на втория тур на президентските избори. Хората на Радан Кънев призоваха за вот по съвест, против ген. Радев или с "Не подкрепям никого".

"Има опасност от див популизъм за бюджета. Плоският данък трябва да бъде много внимателно изяснен. Много повече приходи има и какво би довело ако няма плосък данък. Бях абсолютно сигурна, че ще има увеличение на учителските заплати. В България един учител накрая на кариерата си достига максималната заплата. Във всички останали страни - на 12-ата година. В България има глад за учители. Няма да има намаление за висшите училища, ще има увеличение за БАН и за науката. Ще има намаляване на студенти, но качество", каза още Кунева.

На въпрос дали й е мъчно, че се разделя с изпълнителната власт, тя отговори:

"Работата на политика е мандатна. Всички знаем, че след 4 години този мандат свършва. Сега свършва след 2. Най-важното е каква работа си свършил".