Ако не с други външнополитически активности, то управлението на правителството Пламен Орешарски определено ще се запомни с честите визити до Китай. За по-малко от година на разходки до многолюднатта държава за снимки в Забранения град се изредиха премиер, президент, председател на парламента и поне 6 делегации на високо ниво.

В момента на свой ред в Китай е икономическият министър Драгомир Стойнев, който също се опитва да измоли от Пекин финансиране и строителство на магистрали, тунели и жп линии. България е сложила на масата довършването на магистрала "Хемус", аутобана "Черно море" между Варна и Бургас, както и няколко проекта за модернизация на жп линии, сред които най-дългата е София - Варна.

Въпреки че на всички срещи до сега от Китай заявяват интерес към тези проекти, всичко приключва на етап добри намерения.

Стойнев вече се срещна с министъра на търговията Гао Хучън в град Нинбо. Те са оценили стокообмена между двете държави от 1,884 млрд. евро за миналата година като незадоволителен.

Бихме желали повече фирми от Китай да работят в България. Всяка китайска инвестиция ще получи административна подкрепа, каза Стойнев от Китай.

Ще насърчим фирмите си да инвестират в България и да се включат в изграждането на стратегическите инфраструктурни проекти, заявил и министър Хучън. Според него това ще е акцентът в бъдещите двустранни отношения.