Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бюджетния план за приходите през 2014 г. е свръхоптимистичен и последните данни показват, че е все по-малко вероятно той да се изпълни, пише главният икономист на Института по пазарна икономика Десислава Николова в анализ, публикуван на сайта на организацията.

За цялата 2014 г. финансовото министерство е планирало с 1,022 млрд. лв. повече приходи и помощи в националния бюджет в сравнение с прогнозата си за 2013 година. До края на април в националния бюджет са събрани само със 113 млн. лв. повече, които са дошли основно от данъчни приходи, показва обявената наскоро статистика.

Интересното е, че повечето данъчните приходи идват основно от социално-осигурителните вноски, подкрепени от малко повече приходи на общините от местни данъци, докато по държавния бюджет се вижда по-ниска събираемост от данъци. Предвид това, че обикновено пролетта има традиционен пик в  събирането на приходи (заради данъчната кампания, заради годишната вноска от печалбата на БНБ в бюджета), то данните до момента потвърждават притесненията, че планът за годишните приходи много трудно ще се изпълни, обяснява Николова.  

Най-голямо изоставане има при приходите от ДДС – с около 124 млн. лв. по-малко, което не може да се обясни само с това, че за периода януари-април на фирмите е върнат с 84 млн. лв. повече ДДС, отколкото през м.г.

Излиза, че и афишираните мерки на правителството за по-голяма събираемост, и данните за повишаващо се потребление създаваха очаквания за повече приходи от ДДС, а статистиката за бюджета показва точно обратното. Единственото обяснение, което остава, е по-слаба работа на приходните администрации тази година, смята главният икономист на ИПИ.

Друг данък, при който се забелязва трудно обяснимо изоставане, е корпоративният, като и там принципното обяснение е с (възможно) по-слаба работа на НАП, както и евентуално с по-ниските печалби на износноориентираните фирми заради спада на износа през първите 3 месеца на тази година. 

При подоходния данък има увеличение на приходите с около 50 млн. лева, което може да се обясни с чувствителното подобрение на заетостта тази година.

С две думи, ако трябва да обобщим ситуацията с приходите в бюджета, тя е, че има сериозно изоставане спрямо планираните приходи за тази година. В същото време, разходите растат с бързи темпове, като се увеличават със 7,8% на годишна база или над 700 млн. лева в консолидирания бюджет, показва анализът.

Големият въпрос, който неизбежно възниква, е как ще се овладеят харчовете, при положение че правителството планира да подаде оставка до няколко месеца? Т.е. при един такъв кратък хоризонт на планиране, правителството би имало всичкия стимул да харчи максимално в оставащото му време, за да си купи изборна подкрепа. С две думи, данните до момента и предизборната обстановка означават почти със сигурност, че бюджетът тепърва го чакат тежки времена, заключава Десислава Николова.

 

Ключови думи

Коментари

denim58

Ами те само това правят, взимат заеми, раздават пари и ...протакат напускането на властта! А пък после - след тях и потоп....Вън тези предатели! ОСТАВКА!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.