"За" въвеждане на комбинирана избирателна система се обяви министърката на регионалното развитие от ГЕРБ Лиляна Павлова. Пред Нова тв тя потвърди, че ГЕРБ обмисмя как да се съобрази с резултатите от референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", в който участваха 3,5 млн. души и дори да се окаже незадължителен, политиците трябвало да се съобразят с вота а хората.

Участвалите в допитването поискаха напълно мажоритарна избирателна система в два тура, задължително гласуване и драстично по-ниски държавни субсидии за партиите.

 
По думите на Павлова избирателите са показали, че искат промяна на политическата система и управляващите трябва да помислят как да направят това. Но добави:
 
"По-добро нещо в политиката от партиите не е измислено. Иначе в парламента ще влязат Цонко, Чонко и всякакви такива герои. Една комбинирана система ще е най-доброто, което можем да направим", уточни Павлова.
 
Министърката каза още, че не се притеснява от евентуални предсрочни избори. Тя настоявала премиерът Бойко Борисов да не подава оставка след първия тур от президентския вот, защото не може да се напуска след края на първото полувреме от битката.
 
По думите на Павлова чрез избори ГЕРБ можели да разберат дали имат подкрепа да проведат политиките си. Тя обяви, че много от тях са непопулярни, тъй като в редица сектори са нужни задължителни реформи.

Министърката отново заяви, че е оптимист за изхода от балогажа в неделя и кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева ще е крайният победител, защото била "най-подготвена за поста".