Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изследователи от Университета в Мичиган успешно трансплантираха на мишки отгледани в лаборатория миниатюрни бели дробове. Органите успешно са оцелели, пораснали са и са съзряли до частична функционалност, пише Science Daily.

"В много отношения трансплантираните мини-дробове са неразличими от тъканите на възрастен човек", обяснява старшият професор в изледстването Джейсън Спенс.

Мишките са били с потисната имунна система, за да не отхвърлят малките органи. Те са разработени от основните клетки на тялото, които могат да се превръщат във всички други - стволовите. 

Екипът учени подчертава, че експериментът ще помогне по-скоро за изучаването на болестите на белия дроб. Според тях може да се изработи и човешки модел, върху който да се тестват нови медикаменти, да се изследват функциите на отделни гени, да се създава трансплантна тъкан и да се изучават комплексни човешки заболявания като астмата.

Методът обаче не може да се ползва за създаване на функционални органи в лаборатория  - алвеолите, клетките, които отговарят за газообмена, не са се развили в мишките.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.