ГЕРБ води разговори за подкрепа от "Обединените патриоти" за кандидат-президентката си Цецка Цачева. Признанието дойде от водача на депутатите от ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов в парламентарните кулоари.

Кандидатът на националистическата коалиция Красимир Каракачанов получи 15% от вота на първия тур. В коалицията зад него влизат ВМРО, НФСБ и партия "Атака", а и в изборната нощ самият Каракачанов обяви, че сътрудничеството с Волен Сидеров и партията му ще е трайно.

"Мисля, че бихме могли да получим една подкрепа от страна на Патриотичния фронт", каза Цветанов.

В изборната нощ Каракачанов обаче отрече възможността "патриотите" да отправят призив за кого да се гласува на балотажа. 

Цветанов обаче се "позова" на думи на депутата от ПФ Димитър Байрактаров, който говори за популизма на БСП, макар и не по повод втория тур в неделя. По думите на зам.-председателя на ГЕРБ неизбирането на Цачева щяло да доведе до политическа криза. И пак заяви, че е сигурен в победата в неделя.

Шефът на депутатите от ГЕРБ обяви още, че партията обмисмя да се съобрази с резултатите от референдума, дори и да се окаже, че те не са задължителни заради недостатъчна избирателна активност.

Гражданите, участвали в допитването, инициирано от Слави Трифонов и компания, поискаха задължително гласуване (което вече съществува), мажоритарна избирателна система в два тура за парламент и партийни субсидии от 1 лв. на глас годишно (сега е 12 лв.- б.а.). От трибуната Цветанов заяви, че ГЕРБ биха подкрепили мажоритарен елемент в изборите. Това обаче не е точно същото като чисто мажоритарна система. Според представители на мнозинството обаче промени ще има и в изборните правила, и в субсидиите за партиите.