Цената на българската част от газопровода "Южен поток" е нараснала от досега обявяваните 3,5 млрд. евро на 3,8 млрд. евро, съобщава в. "Капитал". И двете цени не включват ДДС. Изданието се позовава на два независими източници за оценката на 49-километровата тръба, от Българския енергиен холдинг и проектната компания "Южен поток България" не дават коментар.

Спрямо индикативната цена от технико-икономическото проучване от 2012 г. увеличението вече е вече с между 600 и 700 млн. евро. (т.е. между 19 и 22,5%).

Цената на проекта е важна, тъй като от нея ще зависи каква ще бъде печалбата на Българския енергиен холдинг. Колкото е по-висока първоначалната инвестиция, толкова по-висок ще бъде рискът акционерите да не получат дивидент.

Българската част на газопровода ще се строи от консорциум между руската компания "Стройтрансгаз", която е собственост на близкия до Владимир Путин Олигарх Генадий Тимченко и българското акционерно дружество "Газпроект Юг"В него влизат "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг".

Седалището на "Газпроект Юг" е на столичната улица "Шандор Петьофи" 13–15, на чийто адрес се води и офисът на Корпоративна търговска банка (КТБ) с мажоритарен собственик Цветан Василев, разкри още "Медиапул".