Учени от австралийския университет в Уолонгонг разработват презерватива на бъдещето с пари от фондацията на Бил Гейтс и съпругата му Мелинда, съобщава Businessinsider.com. Фондацията е дала общо $ 100 000 на десетина институти и фирми, които трябва да създават бъдещите презервативи.

Целта е да бъде създаден презерватив, който да не пречи на усещането по време на секс и да се поставя много по-лесно от съвременните кондоми. Гейтс говори за проекта и по време на интервю в микроблогинг сайта Reddit.

"Това е чувствителна тема. Идеята за създаването му е, че мъжете не харесват настоящия дизайн, така че нещо, което е по-различно, може да намали и риска от предаване на СПИН, казва Гейтс.

Вижте как изглежда засега разработката:


Учените наричат този материал "здрав хидрогел", който според тях действа, усеща се и прилича на истинска кожа. Материалът е мек, но и много по-здрав от сега използващия се латекс за направата на кондоми.

Ако учените направят успешен модел и той бъде харесан от фондацията на Гейтс, институтът ще получи грант в размер до $ 1 млн.