Въпреки че Откритото първенство на Франция тази година изобилстваше от изненади и неочаквани обрати, в крайна сметка се случи най-логичното и очаквано нещо. До финалната права на надпреварата достигнаха най-добрите тенисити на планетата - световните номер 1 и 2 Рафаел Надал (Испания) и Новак Джокович(Сърбия). 

Испанецът и сърбинът стигнаха до този етап на турнира, след като в полуфиналите Джокович се справи сравнително лесно с Ърнест Гулбис след 3-1 сета (6-3 6-3 3-6 6-3) а в другия полуфинал Рафа Надал буквално разпиля олимпийския шампион Анди Мъри (Шотландия) с 3-0 сета (6-3, 6-2, 6-1).

Очаква се битката в неделя да бъде наистина епична, защото тазгодишният финал на "Ролан Гарос" е с огромен залог. Ако Рафа Надал успее да триумфира, то това ще бъде негова девета рекордна титла от турнира. Плюс това, успее ли да спечели в неделя, Рафа вече ще има в актива си 14 титли от Големия шлем. Постижение, което ще го изравни с втория във вечната класация Пийт Сампрас и ще го приближи само на три от рекордьора Роджър Федерер.

В щаба на Джкович също очакват неделния финал с нетърпение. За сърбина това ще бъде 13-и финал на турнир от шлема, а голямата цел е една -  кариерен Голям Шлем.  До момента единствено трофеят от "Ролан Гарос" липсва в богатата колекция на Новак.

Финалният сблъсък в Париж се явява и директна битка за лидерството в световната ранглиста. Ако Джокович успее да грабне титлата, той ще измести Рафа Надал от върха.

Статистиката показва, че досега двамата  имат изиграни 41 дуела, от които Надал е спечелил 22. Сърбинът обаче е победил в последните 4 двубоя, включително и финалът на "Мастърс" турнира в Рим преди две седмици.