САЩ могат да наложат санкции на всички български фирми, които работят съвместно с руската компания "Стройтрансгаз" по изграждането на "Южен поток".

За това предупреждава в специално изявление днес американската посланичка у нас Марси Рийс. То е публикувано във фейсбук страницата на посолството на САЩ.

Ето целият текст на изявлението:

"В отговор на действията на Русия в Украйна Съединените щати включиха "Стройтрансгаз" и нейните клонове в Списъка на САЩ за налагане на санкции срещу определени лица, публикуван на 28 април т.г. Тези санкции забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със "Стройтрансгаз" и замразяват капиталите на тази компания в Съединените щати.

Санкциите са част от по-широките усилия от страна на международната общност да държи Русия отговорна за нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Ние сме дълбоко загрижени от скорошното решение на България да предостави изграждането на газопровода „Южен поток“ на "Стройтрансгаз".

Моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин. 

Съветваме българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ. Фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на Стройстрансгаз, могат също да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ.
 

Важно е Съединените щати и ЕС да продължат да работят заедно, за да покажат ясно на Русия, че нейните действия в Украйна ще продължават да имат последствия."

Изявлението на Марси Рийс във фейсбук страницата на американското посолство.
Мажоритарен собственик на "Строатрансгаз" е руският олигарх Генадий Тимченко, смятан за ковчежник на президента Владимир Путин.

Името му оглави през март новия списък на финансовото министерство на САЩ на хората от най-близкото обкръжение на Путин, на които се налагат санкции.

Делът на Тимченко в компанията "Стройтрансгаз груп" е 63 на сто.

В българо-руския консорциум, който има намерение да строи "Южен поток" у нас, са пет наши компании, обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг" . Те са  "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг".