Националният референдум прескочи първия праг за валидност. Това стана ясно, след като говорителят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи, че към 13.00 часа активнстта на референдума е 22,79%.

По закон когато в допитването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, задължително се внася за разглеждане в Народното събрание. В тази ситуация обаче парламентът може да отхвърли искането на референдума.

На днешния референдум обаче се гласува по три въпроса като резултатите за всеки един от тях, включително активността, ще се изчисляват по отделно.

Ето кои са въпросите в референдума:

- Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

- Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

- Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?