Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тласъкът на Европейския съюз към енергия, добита от възобновяеми източници (ВЕИ) отиде толкова далеч, че заради свръхпроизводство през следващите месеци добивът ще трябва да бъде ограничаван, пише Блумбърг.

Мрежовите оператори ще трябва да орязват производството на вятърна и слънчева енергия, за да предотвратят претоварване на енергийната мрежа в ЕС, която е с дължина от 302 557 км, показва анализ на браншовата организация Entso-e. Очаква се до 2020 г. ВЕИ електроенергията да се увеличи двойно до 18% от общото производство.

За последното десетилетие петкратното увеличение на зелената енергия доведе до 9-годишен минимум на нейните цени и изтри около $ 400 млрд. от пазарната капитализация на енергийни фирми като германската RWE и френската GDF Suez. По време на ветровити и слънчеви дни в Германия и Австрия има толкова излишна енергия, че часовете, в които производителите ѝ трябва да плащат на потребителите да я използват, са се удвоили за първите 5 месеца на 2014 г., показват данните от борсата Epex Spot SE.

Експанзията на зелената енергия е в центъра на безпрецедентните усилия на ЕС да намали въглеродните си емисии с 20% от нивото им през 1990 г. до края на това десетилетие. Правителствата на 28-те държави в блока обсъждат увеличение на редукцията на 40% през 2030 г.

За година напред цените на електроенергията в Германия, които са нещо като репер за тези в Европа, ще паднат с 0,2% до 34,17 евро за мегаватчас, сочат данни на Блумбърг. Цената е с 60% под пика от 2008 г. заради предлагането на енергия от ВЕИ и рецесията в еврозоната, която намали търсенето. Форуърдните пазари предсказват понижение и в следващите 4 години.

В някои държави членки нещата се развиха твърде бързо, каза еврокомисарят по енергетитката Гюнтер Йотингер на конференция на Eurelectric, която се проведе на 3 юни. Регионът има нужда от нова инфраструктура, която да интегрира новите мощности, добавя той.

Продукцията на зелена енергия в ЕС се простира от резервоари в Румъния до морски вятърни паркове във Великобритания. Според Европейската комисия ще са необходими 200 млрд. евро за да се обнови електрическата и газова мрежа в ЕС до 2020 г.

Осем страни от Германия до България ще трябва да изнасят или да ограничат продукцията на енергия, включително от ВЕИ, по време на ниското потребление през лятото, показва докладът на Entso-e, разпространен на 22 май. Рискът за мрежовите оператори ще е най-висок в България, Испания и Румъния, където капацитетът за изнасяне на енергия е по-малък от необходимото.

Все по-често вятърната енергия ще е повече от търсенето заради увеличаването на капацитета на вятърните ферми, казва Гари Хорнби, енергиен анализатор в английската компания Inenco Group Ltd.

Вместо да изключват или намаляват продукцията както при ядрените и топлоенергийните централи, някои производители на зелена енергия трябва да я произвеждат със съзнанието, че ще плащат на потребителите за да я консумират, като така цените за тях стават отрицателни.

За първите пет месеца на енергийните пазари в Германия и Австрия е имало 55 часа с отрицателна цена на енергията при 27 за същия период на м.г. Соларният добив в Германия се е увеличил с 83% за първите 3 месеца, наземните вятърни централи са увеличили продукцията с 21%, а тези в морето - с 34%.

ЕС трябва да определи норми, за да може производството на зелена енергия да бъде под контрол, казва Анри Пролио, шеф на Electricite de France SA, най-големият производител на ядрена енергия в света. Колкото повече ВЕИ-та добавяш в системата, толкова повече субсидии ще трябват и обратното, смята той.

През 2012 г. европейските правителства раздадоха 57 млрд. долара за зелени енергийни проекти, повече от половината от световните разходи, които са 101 млрд. долара. Но инвестициите в нови европейски енергийни проекти се забавиха до 43 млрд. долара през 2013 г. при 80,2 млрд. за 2012 г.

Обикновено производителите на зелена енергия получават компенсации, за да ограничат производството. Във Великобритания плащанията от енергопреносния оператор за вятърните ферми нараснаха до 47,3 млн. паунда 79,5 млн. долара за последите 12 месеца при 7,6 млн. година по-рано.

Според Йостен Лосет, шеф на шведската енергийна компания Vattenfall AB, пазарът е трябвало да бъде създаден по-добре. Да плащаш субсидии за да се строят ВЕИ-та и след това да им плащаш за да ги накараш да спрат, когато търсенето на енергия намалява, е много неефективно, смята той.

Ключови думи

Коментари

Кой у нас притежава ВЕИ?

Пеевски

50% от всички са мои

Вяра

А и КОЙ у нас допусна, до 2013 г. , почти да се изпълнят квотите за делът на енергия от ВЕИ, предвидени до 2020? Що ли питам. Интереси, лобита, печалби - ето кой. С държавна "благословия", разбира се.

стелт

От тази статия единствено вярното е заглавието. Защото ние трудно ще се справим с излишъка. И за този излишък изобщо не са виновни вятърните центраяли. В момента те генерират 349 Мвата. Не са виновни и малките ВЕЦ. В момента те генерират 119 Мвата. А големите ВЕЦ - 6 Мвата. Фотоелектричните геберират 590 Мвата. АЕЦ Козлодуй генерира 1971 Мвата. Кондензационните ТЕЦ - 761 Мвата. Топлофикационните ТЕЦ - 288 Мвата. Заводските ТЕЦ - 285 Мвата. Или общо България консумиора в момента около 3400 Мвата. А знаете ли колко са инсталираните мощности? И къде е мястото на АЕЦ Белене?

Джон ТриВолта

Да им...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.