Русия има готовност да реагира и пресече американски кибератаки.

Това заяви говорителят на президента Путин Дмитрий Песков по повод разкрития, че САЩ готвят дигитална атака.

“За обезпечаване на киберсигурността и информационната безопасност се взимат мерки на съответното ниво. Те са както в съответствие със сегашната обстановка, така и с оглед на заплахата, идваща от представители на други държави”, заявява Песков, цитиран от ТАСС.

Реакцията на Кремъл идва по повод съобщение на американския тв канал  NBC News, че военни хакери са проникнали в руската инфраструктура, включително електроразпределителната мрежа и дори в управленската система на Кремъл. Телевизията се позова на сигурни източници от спецслужбите на САЩ и на документи, с които разполагала. Същевременно въпросните източници посочили, че решение за атаки не е било взето, но въпреки това те били в ход. Това обаче създавало условия такова да бъде взето. Малко вероятно било САЩ да използват кибероръжие, но не било изключено това да стане при осъществяване на мащабна руска атака.

По-рано американските сили за сигурност и разузнавателните служби обвиниха Русия в целенасочени опити с кибератаки да повлияе на хода на президентските избори в САЩ.

Крайно оспорваният вот ще се проведе идния вторник, 8 ноември. Отдавна витаят съмнения, че Русия заставала зад кандидатурата на републиканския кандидат Доналд Тръмп.

Не се изключват дори опити чрез кибератаки да се проваляе изборите в САЩ чрез фалшиви профили в социалните мрежи и изфабрикувани документи с цел избирателите да бъдат объркани и дезинформирани. Според германския в. “Билд” вече се разпространявали фалшиви имейли на Хилъри Клинтън, чиято преднина пред Тръмп се топи.