Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

По-изгодно ще бъде, ако крадете ток и чакате да ви хванат, отколкото да си го плащате редовно. Това излиза от предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за новите тарифи, които се очаква да влязат в сила от 1 юли, обясниха от компанията ЕВН, която доставя електричество в Югоизточна България.

Според проекта за цените на държавния регулатор стойността на технологичните загуби на електроразпределителните дружества вече ще се изчислява по производствената цена на АЕЦ "Козлодуй", която е 30 лв. на мегаватчас. Досега течовете по системата се изчисляваха при цена от 115,50 лв./мвтч. Именно по цената на технологичните загуби обаче се изчислява и санкцията за кражба на ток.

От ЕВН дадоха за пример свой абонат от Свиленград, който умишлено е счупил зъбците на електромера, за да върти по-бавно. Според наредбите на ДКЕВР кражбата се санкционира, като се изчисли мощността на електроуредите в дома за последните 6 месеца. Така хитрецът от митничарското градче е платил 111,69 лева. В случай, че се приеме предложението на ДКЕВР глобата за този абонат ще бъде едва 29,01 лв. и реално за него ще е по-изгодно да мами и да чака да го хванем, отколкото да си плаща редовно, възмутиха се от ЕВН.

Според енергото новите цени на тока, които предстои да бъдат гласувани от ДКЕВР до дни, ще отворят допълнителна дупка в енергийната система в размер на 1,5 млрд. лева. От ЕВН посочиха, че единствената възможност това да не се случи е спешно да бъдат гласувани законодателни промени за изкупуването на тока от възобновяеми източници  и да се предоговорят спешно договорите за изкупуване на електроенергията от ТЕЦ "Марица изток"-1 и ТЕЦ "Марица изток"-3.

С ДКЕВР на практика нямаме никакъв диалог. Обществените дискусии, на които ни канят всъщност са наши монолози, а на нас ни се спускат само решения за изпълнение, заяви шефът на ЕВН България Йорг Золфелнер.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.