По-изгодно ще бъде, ако крадете ток и чакате да ви хванат, отколкото да си го плащате редовно. Това излиза от предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за новите тарифи, които се очаква да влязат в сила от 1 юли, обясниха от компанията ЕВН, която доставя електричество в Югоизточна България.

Според проекта за цените на държавния регулатор стойността на технологичните загуби на електроразпределителните дружества вече ще се изчислява по производствената цена на АЕЦ "Козлодуй", която е 30 лв. на мегаватчас. Досега течовете по системата се изчисляваха при цена от 115,50 лв./мвтч. Именно по цената на технологичните загуби обаче се изчислява и санкцията за кражба на ток.

От ЕВН дадоха за пример свой абонат от Свиленград, който умишлено е счупил зъбците на електромера, за да върти по-бавно. Според наредбите на ДКЕВР кражбата се санкционира, като се изчисли мощността на електроуредите в дома за последните 6 месеца. Така хитрецът от митничарското градче е платил 111,69 лева. В случай, че се приеме предложението на ДКЕВР глобата за този абонат ще бъде едва 29,01 лв. и реално за него ще е по-изгодно да мами и да чака да го хванем, отколкото да си плаща редовно, възмутиха се от ЕВН.

Според енергото новите цени на тока, които предстои да бъдат гласувани от ДКЕВР до дни, ще отворят допълнителна дупка в енергийната система в размер на 1,5 млрд. лева. От ЕВН посочиха, че единствената възможност това да не се случи е спешно да бъдат гласувани законодателни промени за изкупуването на тока от възобновяеми източници  и да се предоговорят спешно договорите за изкупуване на електроенергията от ТЕЦ "Марица изток"-1 и ТЕЦ "Марица изток"-3.

С ДКЕВР на практика нямаме никакъв диалог. Обществените дискусии, на които ни канят всъщност са наши монолози, а на нас ни се спускат само решения за изпълнение, заяви шефът на ЕВН България Йорг Золфелнер.