Президентът на Русия Владимир Путин, канцлерката на Германия Ангела Меркел и новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко разговаряха няколко минути преди да влязат на официалния обяд, даван от президента Оланд по случай 70-годишнината от десанта в Нормандия, предаде РИА Новости. 

Възможностите за прекратяване на бойните действия в Украйна трябва да бъдат разгледани в следващите дни се договорили Путин и Порошенко, предаде Агенция Франс прес, позовавайки се на източници, приближени до Оланд. Двамата си стиснали ръцете, допълни агенцията.

Русия носи голяма отговорност за възстановяване на мира в Украйна, заявила по-рано германската канцлерка Ангела Меркел на руския президент Владимир Путин. Двамата се видяха преди тържествените церемонии в Нормандия, предаде Ройтерс. 

"По време на разговора канцлерката е изразила мнение, че след признаването на изборите в Украйна времето трябва да бъде използвано за постигане на стабилизация на страната, особено в източните райони", заяви говорител на германското правителство.

Цялата едночасова среща на Путин с Меркел бе посветена на ситуацията в Украйна, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА новости. В отговор на въпрос дали по време на диалога са изяснявани позициите на двете страни по кризата в Украйна, отговорът на Песков бе: "Именно това беше акцентът на срещата".

Путин вече разговаря с френския президент Франсоа Оланд и с министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън. Но предстои най-важната му среща, разбира се ако се осъщести защото е под въпрос - с американския президент Барак Обама.