На президентските избори ще има протестен вот сред мюсюлманите срещу Пламен Орешарски, който официално се подкрепя от ДПС. Това заяви пред Клуб Z бившият зам.-председател на движението Осман Октай.

Октай обясни, че не само партията ДОСТ на Лютви Местан ще откъсне гласове от движението. Според него кандидатурата на Орешарски води до раздразнение сред голяма част от интелигенцията на турците и мюсюлманите в България.

"Над 130 хил. мюсюлмани гласуваха за ГЕРБ на парламентарните избори. Лютви Местан разчита на тази неприязън сред мюсюлманите в България. Местан тепръва ще има да полага огромни усилия, за да може да се разграничи от внушенията в бълагрското общество, че е проект на Анкара и Ердоган. Това се отразява на избирателите мюсюлмани, те не биха искали да са част от някакъв политически проект на Анкара и да бъдат употребени", каза Октай.

На парламентарните избори ДПС взе 487 134 гласа. Според Октай сега Орешарски ще вземе от електората на ДПС не повече от 200 хил. гласа. Най-много толкова ще може да мобилизира движението и на втори тур в полза на ген. Румен Радев, който се подкрепя от БСП. Ако прогнозата на Октай е вярна това означава, че за да изпревари Цачева, генералът трябва да събере минимум 400 хил. гласа само с личното си обаяние и харизма. На парламентарните избори преди 2 години БСП взе 505 527 гласа, а ГЕРБ 1 072 491.

Октай обясни, че по начало ДПС никога не може да проведе силна кампания за президентски избори.

"Местните кадри и мафиотите, всички контролирани лица, десятници, стотници, нямат никакъв интерес, регионален и местен, на тези избори. ДПС винаги се активира на местни избори, когато много хора имат личен интерес. По време на парламентарн избори обръчите също имат интерес тотално да се мобилизират", каза Октай.

Според него политическата цел на Орешарски е да направи подготовка за следващо съвместно управление между БСП и ДПС, което минава през "разобличаване на целувката на Орлов мост". Октай смята, че Орешарски успешно посочва виновниците.

"Той казва - Лютви Местан и Сергей Станишев са виновни за всички мои политичекси грешки. По този начин гради мостове между БСП и ДПС за следващо управление след предсрочни избори през пролетта", смята Октай.

Бившият зам.-шеф на ДПС смята, че протестния вот срещу Орешарски сред мюсюлманите може да мобилизира 150-200 хил. гласа в полза на Цачева, макар и на принципа "гласувам с отвращение. Той поясни, че не говори само за избиратели на ДПС, а въобще за мюсюлманите в България. Според Октай голяма част от турците и българомохамеданите биха се мобилизирали ако усетят заплаха от евентуална изборна победа на БСП и ДПС.

Октай смятам че темата за рекета на турския президент Реджеп Ердоган към Европа със сирийските бежанци, които той държи, е несериозна.

"Ердоган няма никакъв интерес да тласне сирийските бежанци от Турция навън. През българската граница минават афганистанци, иракчани и др., не минават сирийци", коментира Октай.

Според него целта на Ердоган е да създаде санитарна зона на територията на Сирия, която да прекъсне връзката на сирийските, иранските и иракските кюрди с турските кюрди. Октай припомни, че турският президент вече е взел решение да натурализира над 600 хил. образовани сирийци, а децата, които се раждат в бежанските лагери, получават турски паспорти. Той смята, че с европейски пари Ердоган отглежда свой контингент в Сирия.

"Стабилността на България не е само остабилност на България. България е ключа към стабилността на Балканите. Винаги чрез Балканите са провокирани исторически събития във времето, когато е имало сблъсък на големи интереси. Москва няма интерес от стабилни Балкани, част от НАТО и ЕС", каза още Октай.