Някогашният гигант във фотографията Kodak изкара няколко тежки години, след като през 2012 г. влезе в банкрут. От тогава насам 128-годишната компания продаде патенти за милиони и се преструктурира многократно, преди да обяви през 2014 г, че смята да произвежда смартфони. Едва преди дни обаче американците разкриха първия си флагман - камерафона Ektra.

Разумно компанията залага на старата си репутация с тезата, че това е първият "photography first" (фотографията на първо място) смартфон, а някои специалисти дори го описват като фотоапарат с вграден смартфон в корпуса.

По всичко личи, че Ektra ще е прекрасен продукт сам по себе си. Като смартфон е оборудван с 10-ядрения Helio X-20 процесор, който тепърва се появява в мобилните устройства. Има стандартните за средния до висок клас 3 GB RAM оперативна памет, солидните 32 гигабайта основна памет, и голям 5 инча Full HD (1920x1080) дисплей. В добавка - прилична 3000 mAh батерия и Android 6.0.

Като камера хардуерът, набутан в сравнително тънкият корпус са впечатляващи - 21 мегапиксела основна камера с f2.0 апертура, оптична стабилизация и автофокус, 4К видеозапис, и за разкош - 13 мегапиксела вътрешна камера.

Това не е уникален продукт - Samsung още преди три години започнаха серията си смарт камери с Android. Те обаче бяха компромисни устройства - с оптика и матрица на нивото на сапунерка, но все пак с добър оптичен zoom, и разбира се предимството на достъп до интернет и възможността да се редактират и обработват снимки директно от фотоапарата с помощта на стотиците програми, които Google Store предлага. За ценовата си класа и специфичните функции продуктите от линията в никакъв случай не бяха лоши.

Kodak със сигурност качва нивото - използването на новия 10-ядрен процесор е гарант за бързо снимане и зареждане, един от ключовите проблеми на ранните дигитални фотоапарати и на камерафоните до днес. В добавка е оптиката и дигиталната матрица, на която те са способни. Помага, че устройството е по-тънко и леко и има значително по-качествен вид от пластмасовите предложения на корейците. В добавка Kodak ще предлагат и серия кожени калъфи в стила, така познат от аналоговите фотоапарати от миналия век.

Калъфът изглежда познат, но това е измамно - последно, когато този стил бе масово произвеждан, всичките компютри на планетата имаха по-малко изчислителна мощ от Ektra.

Ключов въпрос за легендарната компания, на който може би Samsung вече получиха отговор, е има ли такава ниша? Топ-смартфоните правят прекрасни снимки, задоволителни за масовия потребител, а професионалистите отделят пари и купуват пълноценен dSLR. Ektra ще е нещо по средата - ни риба, ни рак, с цена 550 долара (оправдани, имайки предвид хардуерът) и с все още неясна категория потребители. Ще разберем повече до края на годината.

Всеки почитател би трябвало да стиска палци на Kodak - без тях фотографията просто нямаше да е същата.