Сирийските държавни медии обвиниха бунтовниците в атака с хлор срещу контролиран от правителствените сили район в Алепо, предаде Ройтерс.

Атаката била извършена днес. При нея 35 души пострадали от задушаване.

Бунтовниците обаче отрекоха твърденията.

"Това е лъжа", заяви пред Ройтерс Закария Малахифджим от групировката "Фастаким".

Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права заяви, че потвърждава сведенията, че правителствени войници са изпитвали задух в два фронтови района, обстрелвани от бунтовници. Правозащитниците обаче нямат информация дали е бил използван хлор.

Според официалната агенция САНА бунтовниците изстреляли "снаряди, съдържащи отровни газове", по жилищния квартал "Ал Хамдания". Не се съобщава за загинали. Държавната телевизия цитира директора на болница в Алепо, според когото 36 души - цивилни и войници, изпитвали задух в резултат на атаката с хлор.

В петък бунтовниците предприеха голяма контраофанзива срещу правителствените сили в Алепо. Целта им е да пробият обсадата на районите, които контролират в източната част на града. Сред сражаващите се в Алепо срещу силите на режима е както умерената Свободна сирийска армия (ССА), така и ислямисти.

Това е третият предполагаем случай на атака с хлор в Сирия за последните три месеца.

Първо в началото на август бе съобщено, че правителствен хеликоптер е пуснал варели с хлор в провинция Идлиб. Месец по-късно отново режимът на Башар Асад бе обвинен, че негов хеликоптер е пуснал хлор в Алепо и е причинил десетки случаи на задушаване.

И при двата случая сирийските власти отхвърлиха обвиненията.