Тайван е на път да стане първата държава в Азия, която ще легализира брака между хора от един и същи пол, съобщи британският в. "Индипендънт". 

Повод управляващата Демократична прогресивна партия да внесе нужния законопроект е самоубийството на родения във Франция проф. Жак Пико.

Той отнел живота си на 16 октомври, след като му бе отнето правото да живее в къщата, която споделял със своя партньор Цън Чин-чао близо 40 години. Чин-чао починал от рак миналата година. Приятели на професора разказват, че той е бил съкрушен, когато медиците отказали да му дадат право да взема решения за лечението му. Скоро след това открил, че няма никакви права върху общият им дом

Смъртта му активира ЛГБТ групите в Тайван и доведе до подкрепата на много тайванци.

"Колко още човешки живота трябва да загубим в резултат на грубата небрежност на правителството?" е въпросът, задаван по горещата линия за ЛГБТ въпроси в страната.

Законопроектът обаче трябва да мине през тайванския парламент.

"Има вече около 66 народни представители, които вероятно ще гласуват "за" за равенство в браковете. Това е мнозинство от 58,4%, за пръв път в историята на Тайван повече от половината са на наша страна", обяснява Синди Су от ЛГТБ общността на Тайван пред "Гардиън".

Ю Мей-ну, която стои зад законопроекта, обяснява, че историята на проф. Пико "докосна много хора" и че членовете на ЛГБТ обществото са "много гневни".

"Този път трябва да се вкара цялостно правило - гейовете и хетеросексуалните ще имат правото еднакво да се възползват от предимствата на брака, включително от родителски права над децата и свобода от дискриминацията в случай на осиновяване. Има нужда и от закон за съжителство, но той трябва да се прилага еднакво за хетеро- и хомосексуални", обяснява още депутатката.