Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка.

"Заместник-председателката Кристалина Георгиева, отговаряща за бюджета и човешките ресурси, информира председателя на Европейската комисия (Жан-Клод) Юнкер за решението си да подаде оставка от нейния пост като член на Европейската комисия, за да поеме нова отговорнст от 2 януари 2017 г. като главен изпълнителен директор на... Световната банка", каза Комисията в съобщение.

"С голямо съжаление приех решението на Кристалина Георгиева да напусне Европейската комисия. Фактът, че тя беше поканена да поеме водеща роля в Световната банка, е признание за многото таланти и професионализма на Кристалина Георгиева", заяви Юнкер.

ПЪРВИ КОМЕНТАР НА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА:

Георгива (62 г.) беше заместник-председателка на Световната банка до 2010 година, когато стана български еврокомисар. Тя имаше 18-годишна капиера в световната финансова институция.

"Кристалина е световно признат лидер с доказан принос в подобряването на живота на хората в нужда", каза в изявление председателят на Световната банка Джим Йон Ким.  “Тя ще бъде най-силният възможен радетел за работата на нашия състав в посрещането на сложните предизвикателства, пред които са изправени нашите страни членки. Радвам се да приветствам Кристалина обратно в семейството на Световната банка".

Германецът Гюнтер Йотингер, сега комисар по дигиталната икономика и общество, ще заеме поста на Георгиева, докато България трябва да предложи нов кандидат за свой еврокомисар, съобщи Юнкер. За целта той е влязъл във връзка с премиера Бойко Борисов. Йотингер е бивш министър-председател на германската провинция Баден-Вюртемберг.

Правителството до момента не е обявило новия кандидат на страната ни. 

Всяка от 28-те държави членки на ЕС има право на по едно място в Колегиума на комисарите.

В Световната банка Георгиева се връща към проблематиката на първия си комисарски мандат - хуманитарната помощ и отговора на кризи. Това беше портфейлът ѝ във втората Комисия на Жозе Мануел Барозу, предшественика на Юнкер. След 2014 година последният ѝ предложи поста на негова заместничка, отговорна за парите и кадрите на Европа.

Световната банка е специализирана в кредитирането на държави със среден и нисък доход чрез финансовите си поделения - Световната банка за възстановяване и развитие и Световната асоциация за развитие. Георгиева е работила в тази област през цялата си кариера във финансовата институция.

Тя е известна с концепцията за създаване на устойчивост (resilience) в развиващите се страни срещу кризи, като се повишава потенциалът на собствените им икономики и държави, така че те да не зависят хронично и изцяло от външна помощ.

Назначението на Георгиева идва след нейна неуспешна кандидатура за генерален секретар на ООН. Тя се класира осма и беше втората българска кандидатка, след като правителството се отказа от първата - Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Според европейското интернет издание на американския вестник "Политико" Георгиева е стигнала ръба на търпението си към методите на работа на Мартин Зелмайр, германския шеф на кабинета на Юнкер. Тя била "фрустрирана" от начина, по който се вземат важни решения, свързани с миграцията и "Брекзит" и се правят важни назначения. Тя не е изразила открито критиките си, но с "езика на тялото" показвала фрустрацията си, пише изданието.

Според него в Комисията ще последват още размествания на постове след нейното напускане.

Юнкер посочи Йотингер за временен приемник на Георгиева, когато тя взе неплатен отпуск от Комисията по-рано този месец за кампанията си в ООН. 

Ключови думи

Коментари

 's picture

cos

cos

Е това се казва кариера - от комунистическа активиска до Световната банка. Толкова ли няма умни и образовани хора от Харварт, Станфорд....!!!!
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Естествено е

след загубата за ООН да напусне ЕК. Да се надяваме, че ще си стои във Вашингтон и няма да се меша повече в българските работи. От дейността й досега не знам какво е било добро за България.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Да, можещите българи могат! В чужбина!

А в България обикновено не могат! Защото са обградени от българи, които много умеят да вършат .... мръсотии. Нищо не разбирам от банки и от пари. Но за известно време имах откъслечни професионални контакти с хора от тези кръгове - и чух доста критики спрямо политиката и практиката на Световната банка. Но какво от това? Оценили са я хората! Браво!
 's picture

Krasimir Kabakciev

Добавка

Тя можеше да бъде добър президент. Вместо това президент може да стане ... мамата.

Тотално осиране, и Плевнята

Тотално осиране, и Плевнята на нейно място!
Danail Rumenov's picture
Danail Rumenov
Danail R

Това си е признание за

Това си е признание за България като цяло, да имаме хора на подобни позиции.

Заслужен край

Така безславно приключи политическата кариера на г-жа Георгиева. За съжаление всички българи ще я запомнят с три неща: Тя провали кандидатурата на Ирина Бокова и отне шанса на България да има световен лидер в ООН. С включването си в надпреварата тя изложи пред цял свят България и доказа ,че ние не можем да се обединим под една обща патриотична кауза. На последно място тя показа ,че е неподтотвена и некомпетентна да заеме този пост и с това разкри жалките си амбиции за нещо ,дето не го заслужава. Нейният случай ми напомня приказката на един мъдър човек. Той казваше. Има случай,когато някой го издигат, издигат нависоко, докато му лъсне гъ.а, а после, като са го видели що чини, го спускат отгоре с всичка сила.
 's picture

Nikolai Nikolov

боклукова

Руската агентура още плаче за кагебиската Боклукова. Боклукова щеше да стане секретар на ООН когато цъфнат налъмите но тъпите комунисти още не са разбрали защо.
 's picture

kuleto44

В Светованата банка сигурно

В Светованата банка сигурно имат отдел "Личен състав", който издига и сваля след проучване от отдел "Държавна сигурност" и съгласувне с Комитета по госъдарствена такава, с подписа на Генералисимуса. Пожелавам ти и на теб такъв "Безславен" край.
Lubo Uzunov's picture
Lubo Uzunov
Любо

Аз не знам нищо за нея

Но очевидно, хората в Еврокомисията и световната банка я ценят и й предлагат работни места с голяма отговорност. Което означава, че тази жена на 61 години е много можеща и способна. ...и да я обиждат тук някакви неосъществени задръстеняци на заплата, ми изглежда някак нечистоплътно и циганско.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

В Еврокомисията е назначена

В Еврокомисията е назначена от нашия кабинет. В Световната банка - защото прецака Бокова. За което я "ценят".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.