Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сантиметър по сантиметър се вдига завесата над една от най-интересните приватизационни сделки в България за 2016 г. - за Дипломатическия клуб "Бояна".

В началото на септември стана ясно, че старозагорската фирма "Ексклузив уеб дизайн" на тримата младежи Ванеса Тодорова (21 г.), Йордан Йорданов (24 г.) и Димитър Йорданов (20 г.) спечели търга за ценния държавен имот с оферта от 8,5 млн. лв., колкото беше и първоначалната цена.

Дружеството е учредено през 2015 г., демонстрира скромни финансови показатели и изникна логичният въпрос - как е възможно едва прохождащи млади бизнесмени да извадят толкова пари. Ето обяснението:

"Сделката е финансирана от "Ексклузив уеб дизайн" със заемни средства, които са предоставени от друго дружество по силата на договор за паричен заем."

Това става ясно от писмени отговори на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.

Наименованието на фирмата, предоставила огромния заем, липсва в отговорите. Но висшите представители на изпълнителната власт поясняват, че Националната агенция за приходите в момента извършва проверка на дружеството - заемодател във връзка с предоставения паричен заем.

Данъчните проверяват неизвестната фирма и за наличие на сделки между свързани лица и сделки, водещи до отклонение на данъчното облагане (бел. ред . - укриване на данъци).

Срокът за приключване на проверката е 18 ноември 2016 г.

Въпросите към Томислав Дончев и Владислав Горанов бяха отправени от Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок, както и от Методи Андреев (ГЕРБ). Депутатите поискаха информация дали е спазено законодателството за произход на средствата при сделката.

Преди десетина дни стана ясно, че Надзорният съвет на Агенцията за приватизация е одобрил продажбата на Дипломатическия клуб "Бояна", който беше част от Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС).

След случая Министерството на външните работи (МВнР) предложи законодателни промени, с които да спре разпродажбата на части на държавната АДИС. Дипломат №1 Даниел Митов предлага нови текстове в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които в забранителния списък за продажба да влиза не само дружеството, но и т. нар. "обособени части". В проекта са изброени общо 39 имота, които да не могат да бъдат приватизирани.

Източници на Клуб Z са категорични, че реалният купувач на Дипломатическия клуб е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Малко след търга от фейсбук изчезна снимка, на която семейството на братя Йорданови е заедно с фамилията на Цветан Цонев, сочен за ръката на Пеевски в строителния му бизнес.

В търга на Агенцията за приватизация бяха включени и други имоти на АДИС освен Дипломатическия клуб - къща на ул. „Чарлз Дарвин“ 4 в столичния кв. "Изток" и търговски помещения на ул. „Райко Алексиев“ 40.

Коментари

 's picture

Радев

Радев

Шопара е цар по време на управлението на Кратуната. Със сигурност е поне три пъти по-силен, отколкото бе при Орешака- Само че днес "умните и красивите" си налягат парцалите.
 's picture

Дидо

Добре сте ги...

...наковали,и снимките,и връзките и всичко,ама 'що не пробвате и нещо за "хасиендата" на (казават,де) Вл. Горанова?От пролетта се носи из пространството,ама резултати-nada.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.