АЕЦ „Белене” е терен с множество корупционни ями. Така бе определен проектът за нова ядрена централа от Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум.

"Грешките на проекта са заложени още при структурирането му в самото начало през 2003 г. Тогава правителството на НДСВ взе решение за реализацията, за модела и тръгнаха процедури. Оттогава всяко едно правителство в опозиция беше против проекта, а всяко правителство, което идваше на власт, тръгваше да го реализира", обясни Хиновски.

Единствено ГЕРБ се чудели две години какво да правят, тъй като експертите на движението нямали опит в областта. Но след като германската компания RWЕ напусна проекта, ГЕРБ решили да го спрат. Ако някой трябвало да бъде обвиняван за "Белене", това са идеолозите на проекта.

 
Министър-председател или министър на енергетиката е много трудно да бъде обвиняван пряко, тъй като той носи политическата отговорност.

"По-скоро вината е в изпълнителите нива под министрите, които организираха търговете, правеха процедури за избор на архитект-инженер, на проектант и др. Инициативата е в изпълнителните нива на НЕК и "Белене", които вземат всички важни решения - те изготвят процедури, предложения, структура на разходи, на проект. Принципалът е последната пасивна страна в процедурата", обясни Иван Хиновски.

Сега имало три възможни сценария за реакторите, за които НЕК бе осъдена от руската страна - плащаш и забравяш, плащаш и продаваш или плащаш и използваш. Трябва да се намери пътят на най-малките разходи за използването на това оборудване.

Вариантът новото оборудване да бъде продадено не е за изключване, защото старото вече 6 години работело в руска централа, заяви Хиновски.

Но председателят на енергийния форум предупреди, че всеки нов ядрен проект се сблъсква с тежка конкуренция на зелената енергия. Коя банка ще се подпише под кредит за нова ядрена централа, когато след 10 години зелената енергия ще е по-евтина, риторично попита Хиновски.