Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всичко си има граници. Но свободата на словото е абсолютна и нейното опазване е дълг на всеки гражданин.„

Наша работа като граждани е да определяме границите на добрия вкус и добрия тон СПОРЕД НАС, да оспорваме изразеното, да твърдим, че не е така. Но не и да изправяме творците си на другарски съд заради произведенията им. Карикатуристът е художник. Неговата работа е изкуство по силата на създаването си. Тя не подлежи на оценка за съвместимост с обществения морал, освен по единствения критерий - дали съдържа заплаха за престъпление?

Като Вас правят в държавите, които освен свободата на словото не зачитат и свободата на обличане, на вероизповедание, доброволното сключване на брак и моногамията. Там не са либерални, не са демократични и нямат свобода на словото.

В свободните държави заради нетърпимостта и дискриминацията спрямо свободното слово хора умират. Заради правото да нарисуват Мохамед. Те се гордеят с работата си и ни учат всекидневно, че царят е гол, колкото и да не ни харесва това.

Вие сте малки и не помните, но аз бях малък и помня това, което се случи с "Дунав мост", когато защитниците на "обществения морал" направиха всичко възможно, за да забранят излъчването му и разкарваха "отговорните" по студия, за да се обясняват какво и що.

И тогава на много хора не им хареса защо в православната църква има хомосексуалисти, българите изневеряват и мутрите убиват честните бизнесмени, а хиляди глави на семейства закриваха едното си око в моралистки шок, докато гледаха голата Йоана Буковска, а другото държаха отворено, за да не се минат.

Това са все истини, както е истина и, че дискриминацията е ужасно нещо. Всички български граждани са равни пред закона. И този принцип се нарушава от предложението на Меглена Кунева. Всичко останало е фалшивата ви претенция за възрожденски морал. Жестоката истина е, че предложената мярка е и популизъм, и евтин ПиАр.

Затова Ви моля да прекратите смешния си плач. А Чавдар Николов да ни нарисува Мохамед. Тогава може и да се засмеете.

Препечатваме от Facebook профила на Георги Мишев, бивш "ранобуден студент" и активист от Движение "Обществен натиск".

Коментари

Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Не ща мохамед, нека да ми

Не ща мохамед, нека да ми нарисува как левски и ботев правят свирка на султана. Да видим колко обичат свободата на словото такива като "бившия ранобуден студент".

Ако можете да пишете тъпизми

Ако можете да пишете тъпизми под материали на новинарски сайт, това пак е благодарение на свободата на словото. Ако някой Ви е засегнал, отидете на съд.
 's picture

George Pantev

фатмака е голч

ти нищо не искаш ... искаш си само трибуната на анонимен хейтър ...
kate pate's picture
kate pate
new

Чавдар Николов е страхливец.

Чавдар Николов е страхливец. Няма да посмее да ни нарисува Мохамед.
 's picture

Виктор Матеев

Страхливец е, разбира се.

Да рисува Бойко не е страшно, но я да го видим как ще нарисува Ботев и Левски да правят свирки на султана? Не понасям страхливците!

МВР е онова министерство,

МВР е онова министерство, което отговаря за сигурността на гражданите. А не министерството на истината.

МВР осигурява сигурност на ГРАЖДАНИ

... а не на примати с отрицателен коефициент на интелигентност, които си мислят, че редът и сигурността в една държава не са част и от техните задължения, а някой, видите ли, е длъжен да им ги осигурява! В МВР работят 50 000, половината от които са администрация. Вие сте 7 милиона. Ако всички са с твоя акъл (или по-точно с такава отчайваща липса на такъв) и започнат да се колят и трепят, как смяташ, че МВР може да осигури сигурността ви? Какъв студент си бил ти бе, да не си правил пиърсинг на фолкпевици в някоя дупка до университета и да си лъгал вашите, че учиш?
 's picture

Captain America

Кой е истинският страхливец ???

Човека / Мишев / поне застава с името си. Докато тези, който го критикуват не смеят. Малки платени мишки.

ЧовекЪТ, скъпа! Но за този може и с непълен... член.

Те и без това пълните са доста неудобни при определени обстоятелства. Бай дъ уей, ти като критикуваш нас, не си мишка, понеже си си написала не само името, ами и ЕГН-то, нали? Ха-ха-ха-ха... Българската "Доли". Естествено, десебарка. ;)
 's picture

Виктор Матеев

Captain America,

толкова ли си тъп? Разбирам и ти да си с името и лицето си, та да съдиш другите. То бива наглост, ама твоята? ... а че момчето на седмото небе, че са му копнали статуса от ФБ, е ясно. И мн.ч. на 'който' се пише с 'и', а не с 'й'. Тук уж било за образовани хора. :)
 's picture

Виктор Матеев

Клуб.зет,

какво общо има Борисов със случая, та сте илюстрирали текста с негова карикатура? Май ще излезе прав, че той храни Чавдар Николов. Нямате ли някоя друга? Например на Христо Иванов? Или на Кънев? :)

Няма как да има подобна карикатура

Максимално допустимият формат при тях е "абревиатура" - WSI. Widely Spread Idiots (за "умни и красиви" - "Широко Разпространени Идиоти")
 's picture

Виктор Матеев

Жоре,

каква специалност си завършил? Кой те научи, че: "Карикатуристът е художник. Неговата работа е изкуство по силата на създаването си. Тя не подлежи на оценка за съвместимост с обществения морал..."?

Вероятно някой

... като Минеков. Де изчезна тойзи "елитен" кандидат за президентин, що не иде да подкрепи Трайча? Ми такъз "интелектуалец" ш'му 'дигне рейтинга поне три пътЯ - еднаж с визия, еднаж с Язик и еднаж с инТЕЛЕкт... Хахахаха
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

мохамед е куче на Христос

мохамед е куче на Христос
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Понеже очевидно "студентът" е будувал,

вместо да се изучи, нека да поясня: 1) "Цензура" е забрана от държавата да се публикува нещо. 2) В случая не може да става дума за "цензура", доколкото държавата не е забранила публикуването на въпросната глупост. 3) Свободата на словото не отменя отговорността на говорещия, когато словото е обществено вредно. Реч на омразата (каквато е тази карикатура, която представя цяла етническа група по неласкателен начин), клевета и т.н. са наказуеми, въпреки свободата на словото. Изобщо, простотията и безграмотието, което се шири сред "студентите" е страховита. Жорката, let me guess, е "завършил" нещо силно уманитарно, т.е. дефакто е без образование.

Ако си направите малкопроучване...

...ще установите, че г-н Мишев е завършил международни отношения и скоро завършва втора специалност - право.
 's picture

Теодор Георгиев

За Левски и Ботев

МВР-то да не дава заповеди! Ако ще карикатури на Левски или Ботев, нека само да си ги нарисува; нека си ги и публикува... па да видим най- подир! Творба по заповед не е творба
 's picture

Виктор Матеев

Теодор Георгиев,

нямате повод да споменавате МВР. По аналогия на Мохамед (свещен образ за мюсюлманите), който се споменава в текста и даже се препоръчва като обект на карикатурна дейност, някой по-горе спомена Левски и Ботев (свещени образи за българите). Аз се присъединих към него, защото ако ще защитаваме свободата да се окарикатурява образа на Мохамед, би трябвало да позволим и даже защитим свободата на другите да окарикатуряват образите на Ботев и Левски. Да обяснявам ли още? А творба по заповед може да бъде творба, та да дрънка! Както и творба "по вдъхновение" може да бъде боклук, та да дрънка. Зависи от твореца. Явно не знаете колко световно признати художници и поети са рисували и писали "по заповед". :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.