Работни групи от различни институции действат по проект за обединяване на Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите (НАП), съобщи пред журналисти шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев (ДПС).

Идеята е стара, още през 2005 г., когато създавахме НАП и финансов министър беше Пламен Орешарски, моето предложение беше да се създаде национална агенция по приходите по модела, разработен от Световната банка - всички приходни агенции да влязат в една, каза Цонев.

Идеята за сливане на Националната агенция по приходите (НАП) и митниците е „сериозно предложение за дългосрочна реформа“, коментира по-късно финансовият министър Петър Чобанов.

Според Чобанов подобно на практиката на Великобритания първо трябва да бъде създаден междинен орган, който да осъществи координация между двете агенции и след това да се пристъпи към тяхното сливане.

Пред радио "Дарик" депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев заяви, че идеята за обединението на НАП и митниците няма да сработи добре в България. Според него ще са необходим поне две години, за да бъде реализирана идеята, като ефектът ще бъде спорен.