"Патриотичният фронт", "Атака" и представители от БДЦ поискаха граничните власти, които охраняват границата - МВР и военните, да имат право да употребяват всякакъв вид сила срещу нелегално навлизащи на територията на страната хора. Според съпредседателя на коалицията Валери Симеонов единственият начин за достъп до територията ни трябва да е през официалните гранични пунктове и всяко нарушение трябва да може да бъде спряно с всякакви средства.

"Искаме Народното събрание да подкрепи нашето предложение за решение защитата да бъде извършвана с употребата на всички средства и на всяка цена. Без коментар дали са емигранти, бежанци, икономически емигранти и така нататък", обяви Симеонов.

По думите на лидера на НФСБ "всякакъв друг опит за преминаване на българската граница", различен от този пред ГКПП, "трябва да бъде възпрепятстван с употреба на сила, в това число използване на физическа сила, на водни струи, действия с газови средства, гранати, бомби, както и при необходимост употреба на огнестрелно оръжие". За хора от Сирия било предвидено "по-смекчено отношение", защото те имали все пак основание да се смятат за бежанци, обясни политикът. Симеонов настоя военните да имат още повече правомощия, за да могат да приложат "по-широкомащабна сила", защото сега те били на практика подчинени на "Гранична полиция". 

Не стана ясно как предложенията на коалицията кореспондират с текста от Наказателния кодекс, който изрично освобождава от наказателна отговорност нелегално пресекли границата, ако го правят, защото търсят убежище. Нито как тези "бежанци" могат да преминат границите до тук "официално", щом за целта им трябва най-малкото виза, за да бъдат пуснати от турска територия.

"Патриотите" искат още всички бежански лагери у нас да са от затворен тип, да са извън населените места, да не се изграждат нови, а всичко по реорганизацията на съществуващите да не се плаща от бюджета, а от Европа. Бившият депутат от ГЕРБ Светлин Танчев пробва да смекчи тона, добавяйки, че ставало въпрос за превантивни мерки, за да не бъдела България "някакъв разграден двор". Магдалена Ташева от "Атака" пък не пропусна да определи бежанския поток от Сирия и Ирак като "диверсия и нашествие", защото мигрантите от Алепо и Мосул нямало как да стигнат до България, ако не ги "доставят" турските служби.