ПЕТЪР ДИМИТРОВ

Група "B" на световното първенство по футбол в Бразилия събра финалистите отпреди четири години Испания и Холандия, придружавани от Чили и Австралия. Това е класическа група – два силни европейски отбора, традиционно стабилен южноамерикански и аутсайдер от друг континент. Всичко това обаче е само теория. Предлагаме ви обзор на квартета и прогнозите на Клуб Z кои два отбора ще продължат напред и кои ще си стегнат куфарите след само три изиграни мача.

 

Испания

Световните шампиони от Испания, които спечелиха и две поредни европейски първенства, пристигат в Бразилия като един от фаворитите за спечелване на купата, заедно с домакините. Именно „селесао“ е последният отбор, триумфирал два пъти поред с трофея (1958 г., 1962 г.; Италия пък е първият – 1934 и 1938 г.). „Ла Роха“ може да дублира успеха на най-великия тим в историята, и то на собствения му терен. Също така да стане първият европейски отбор с титла в Южна Америка, където досега единствено отборите от същия континент са печелили.

За целта обаче Испания трябва на първо време да се справи с трудната си група. Още в първия мач шампионите срещат познат съперник - Холандия, която победиха преди четири години на финала в Южна Африка с гол на Андрес Иниеста в продълженията за минималното 1:0. Тогава „лалетата“ дадоха сериозен отпор на Испания, сега няма да е по-различно. Испания също не изглежда като различен отбор. Гръбнакът на състава бе запазен, както и наставникът Висенте дел Боске.

Това вероятно ще бъде последното голямо първенство на човека оркестър в средата на терена Шави Ернандес от „Барселона“, но дори и без него испанците разполагат с добре балансиран отбор, в който се откроява именно халфовата линия.
Иберийците са най-скъпият отбор на световното в Бразилия, като общият сбор на цената на футболистите надхвърля невероятните 700 млн. евро. На вратата и в защита блести предимно с кадри на „Реал“ (Мадрид) като стражът Икер Касияс и един от най-добрите защитници в света - Серхио Рамос. В халфовата линия доминира „Барселона“ с Шави, Иниеста и Серхио Бускетс.

Атаката на испанците пък разполага с разнообразни нападатели като Давид Вия, Фернандо Торес, който е колеблив в „Челси“, но винаги е на ниво с националната фланелка, златната резерва Педро от „Барса“ и новоизлюпената звезда на „Атлетико“ Мадрид Диего Коста, който е бразилец с испански паспорт и на практика ще играе у дома си.

Испания впечатлява с имената си, но най-голямата сила на тима е задружната отборна игра. И, парадоксално или не, мисията става невъзможна за противниковия отбор да отбележи гол във вратата на световните и европейски шампиони. Те обикновено печелят минимално с 1:0, с главозамайващо превъзходство във владеенето на топката, която противникът рядко успява да пипне. Няма да е по-различно по терените в Бразилия.

Иберийците безспорно са не само най-добрият национален отбор в момента, а и футболна сила №1, като държат всички титли на клубно и международно ниво (след като „Реал“ и „Севиля“ този сезон спечелиха съответно Шампионската лига и Лига Европа), но по пътя към защита на световната си титла ще трябва да се преборят с Бразилия, която дори без много звезди в състава си тотално надигра Испания преди година във финала за Купата на конфедерациите (3:0). Ще бъде интересно дали „Ла Фурия“ си е научила урока.

Шанс Испания да спечели групата: 40 процента.

Холандия

„Лалетата“ са безспорният неудачник на световни първенства – три финала и три загуби. Последната бе особено болезнена, когато през 2010 г. Ариен Робен изпусна две чисти положения очи в очи в Икер Касияс, но Испания ликува накрая. А Холандия не игра никак зле. След десетина дни „лалетата“ ще имат шанс за реванш.

Отборът вече е воден от ветерана в треньорския бранш Луис ван Гаал, за когото това е втори престой начело на Холандия. След тоталния провал на "Евро 2012" (три загуби в три мача и срамно отпадане в групата) „лалетата“ ще искат да се реваншират пред своите фенове с добро представяне в Бразилия, помага им и обстоятелството, че сега никой не ги слага в големите сметки. А и треньорът Ван Гаал напуска след световното в посока „Манчестър Юнайтед“, така че ще иска да остави запомняща се следа като наставник на страната си.

Определено силната страна на Холандия е атаката. Няма как да е иначе с остриета като Робин ван Перси („Ман Юнайтед“) и Ариен Робен („Байерн“). Да не забравяме и Хунтелаар от „Шалке 04“. За разлика от състава преди четири година в Южна Африка, „лалетата“ сега изглеждат доста подмладени, което е основна заслуга на Ван Гаал. Треньорът залага на доста изгряващи звезди от холандското първенство, но балансира състава с опитни играчи като Уесли Снайдер („Галатасарай“), Найджъл де Йонг („Милан“) и Дирк Каут („Фенербахче“).

За Холандия първата цел е да спечели своята група, за да избегне евентуален осминафинал срещу Бразилия, която отстрани на четвъртфинал (2:1) преди четири години.

Шанс Холандия да спечели групата: 30 процента.

Чили

Южноамериканците бяха определени за най-атрактивния отбор на световното преди четири години в Южна Африка. Днес те не са се отдалечили много от това престижно определение. Чили е традиционна сила в своя континент и се представя нелошо на световни първенства. Има полуфинал на домашния мондиал през 1962 г., а на последните си две участия през 1998 и 2010 г. достигна до осминафиналие, и двата пъти прекланяйки глава пред Бразилия.

В Чили се открояват имената на Артуро Видал от „Ювентус“ и Алексис Санчес от „Барселона“, който изигра много добър сезон с над 20 гола във всички турнири. На тях двамата ще се разчита основно за пробив в Бразилия. Най-силната страна на отбора - атаката, обаче може да се окаже и неговата най-голяма слабост в група с два изявени фаворита като Испания (с която се срещна и преди четири години в групата – 1:2) и Холандия. Срещу такива отбори често най-печелившата тактика е по-затворена игра и контраатаки. Но за Чили атаката е най-добрата защита.

Много важен за отбора е първият мач срещу пълния аутсайдер Австралия. Убедителна победа и въртележка от равенства между трите фаворита - Испания, Холандия и Чили, може да отвори пътя на южноамериканците към фазата на елиминациите.

Шанс Чили да спечели групата: 25 процента.

Австралия

„Кенгурата“ са от онези отбори, за които участието е по-важно от представянето. Нещо като стария девиз на олимпийските игри. А Австралия за трети пореден път ще участва на световни финали и се превръща в редовен абонат, откакто се премести от зона Океания в зона Азия.

През 2006 г. отборът излезе от групата си след драма срещу Хърватска и поизпоти доста бъдещия световен шампион Италия на осминафиналите, където Тоти от спорна дузпа прати „скуадрата“ напред. Преди четири години в Южна Африка „кенгурата“ се представиха достойно в група с Германия, Сърбия и Гана, като взеха четири точки. Но тогава Австралия имаше добър отбор и още по-добър треньор в лицето на Гуус Хидинк. Сега няма нито едното, нито другото.

Единственото известно име в състава е Тим Кейхил, който направи силна кариера в Англия („Евертън“), а в момента рита за „Ню Йорк Ред Булс“, но вече е залязваща звезда (34 г.). По-голямата част от момчетата са млади и ритат в домашното първенство, а начело на отбора е не особено известният гръцки специалист Анге Постекоглу, който преди това е водил няколко австралийски клубни тима.

Само чудо ще класира Австралия напред, като дори точката ще се счита за успех за „кенгурата“, които определено издърпаха късата клечка в група с Испания, Холандия и Чили.

Шанс Австралия да спечели групата: 5 процента.

Очаквайте утре - ситуацията в група "С".