"Националната електрическа компания" (НЕК) се ангажира да плати до 15 декември 2016 г. пълния размер на сумата, дължима на "Атомстройекспорт" по загубеното арбитражно дело за АЕЦ "Белене". Това обяви министърката на енергетиката Теменужка Петкова в Министерския съвет, в присъствието на зам.-генералния директор на "Росатом" Кирил Комаров.

НЕК и „Атомстройекспорт“ подписаха днес споразумение за окончателно уреждане на отношенията съгласно решението на Международния арбитражен съд в Женева. НЕК беше осъдена да плати около 620 млн. евро (близо 1,2 млрд. лв.) на руската компания за оборудването за АЕЦ "Белене".

Петкова няколко пъти днес нарече другата страна "нашите руски партньори" и обясни, че сумата, която НЕК ще плати, ще намалее с близо 90 млн. лв.

При пълно погасяване на задължението до или на 15 декември 2016 г. руската страна се е съгласила да опрости присъдените от Международния арбитражен съд лихви на "Атомстройекспорт" за периода 14 юни - 15 декември т.г. Това е времето от постановяването на арбитражното решение до датата, на която се очаква България да се издължи към руската страна, обясни Петкова. И поясни, че размерът на тези лихви е 23,8 млн. евро или 46,5 млн. лв.

Ако НЕК плати в периода 16-25 декември 2016 г., "Атомстройекспорт" ще се откаже от 55% от натрупаните лихви след постановяване на решението.

По 7-те искания на НЕК за корекции на присъдените лихви за по-ранен период Арбитражният съд е приел, а руската страна е одобрила претенциите по 4 от тях. Така НЕК спестява 20,9 млн. евро или още 40,9 млн. лв., добави министърката. От министерството на енергетиката уточниха по-късно, че след корекциите постановената от арбитража в Женева сума възлиза на 601 617 133 евро (главница и лихва).

При подписване на днешното споразумение НЕК е направила частично плащане в размер на 5 млн. евро, което е приспаднато от общата дължима сума на главницата.

 
Руската страна е поела ангажимент до 5 декември т.г. - или 10 дни преди издължаването, България да види оборудването, за чието плащане е осъдена от Арбитражния съд. Става дума за два ядрени реактора.

Парламентът прие специален закон, с който бюджетът да оптусне безлихвено парите за АЕЦ "Белене". За да има разплащане обаче Европейската комисия трябва да разреши даването на държавната помощ на НЕК. Днес Петкова увери, че Европейската комисия работи приоритетно по тази тема и решението се очаква преди сроковете, договорени с Русия.

Петкова припомни и обявеното вчера споразумение с руснаците за удължаване на живота на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй".
 
 
Представителят на "Росатом" Кирил Комаров благодари на свой ред на българското правителство, изброявайки поименно премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и Теменужка Петкова, за постигнатите договорености и ги потвърди, шегувайки се, че толкова разговори е провел с Петкова, че вече я разбира като говори на чист български. 
Комаров припомни, че тази година България и Русия отбелязват 50 години партньорство, което винаги е било ползотворно и добро.