Европейската централна банка (ЕЦБ) смъкна нивата на лихвите до рекордно ниски нива в историята на институцията за да стимулира икономиката и за да избегне риска от изпадането на еврозоната в дефлация по модела на Япония, съобщи Ройтерс.

От 11 юни основният лихвен процент по кредитите за банки в еврозоната става 0,15% на годишна база (при 0,25% в момента). За първи път овърнайт депозитите в ЕЦБ ще се олихвяват с отрицателна лихва минус 0,10% (досега показателят беше с нулева стойност). На практика това означава, че банките ще плащат, за да държат парите си по сметки в ЕЦБ. По този начин трезорите ще бъдат стимулирани да оптускат повече кредити, вместо да "паркират" парите си в централната банка.

Лихвата по спешните кредити пада на 0,40% при 0,75% досега.

Решението за поголовното орязване на лихвите беше очаквано, след като преди месец президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви на заседание на управителния ѝ съвет, че се готвят подобни действия.

На проведена днес пресконференция Марио Драги обяви и създаването на нова програма  за дългосрочно банково финансиране, която ще предостави на финансовите институции средства в размер до 400 млрд. евро за да могат да отпускат повече кредити.

Огласените мерки доведоха до поевтиняване на еврото до 4-месечен минимум спрямо щатския долар и до поскъпване на американските акции.