Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи до 2047 г.

Окончателният анализ на международен консорциум е показал, че има възможност за удължаване живота на ядрената мощност с 30 години. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

Първоначалният експлоатационен срок на Пети блок изтича през 2017 г., а на Шести - през 2019 г.

През септември 2014 г. бе сключен договор с консорциум в състав ЗАО “Русатом Сервис” (част от "Росатом", която осъди НЕК за 628 млн. евро за оборудването за "Белене"), OAД “Концерн Росенергоатом” и “Електрисите дьо Франс” (EDF). Партньорите обследваха реактора и излязоха с окончателен доклад.

Анализът ще бъде официално представен в Агенцията за ядрено регулиране заедно с всички останали документи, необходими за подновяване лицензията на блока. Крайният срок за подаване на документите е началото на ноември т. г.

„Двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ произвеждат 33% от енергията в страната. Продължаването на работата им е един от приоритетите в енергийния отрасъл за правителството“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на официалното предаване на заключителните отчетни документи по проекта.

Протоколът подписаха генералният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев и генералният директор на „Русатом Сервис“ Евгений Салков.

В събитието участваха още първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров, представители на АЕЦ „Козлодуй“, БЕХ, Агенцията по ядрено регулиране и участниците в реализирането на проекта - „Русатом Сервис“, „Концерн Росенергоатом“, "Електрисите дьо Франс", „Атомтехенерго“, „Гидропрес“ и „Риск инженеринг“.

„Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти на атомната централа ще гарантира достъп на българските потребители до електроенергия на конкурентни цени. Ще се гарантира и конкурентоспособност за българския бизнес“, допълни Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-генералният директор на „Росатом“ Кирил Комаров.