Безпилотните летателни апарати, оборудвани с камери за снимки и видео, са по същество устройства за наблюдение. Това отсъди Върховният административен съд на Швеция, практически забранявайки ползването на дронове в страната.

Те ще могат да се ползват само от държавни институции, които имат за цел предотвратяване на престъпления или нещастни случаи. 

За гражданска употреба - частна и комерсиална - това обаче значи пълна забрана. Финансово-промишлената група UAS Sweden се обяви против закона с аргумента, че той ще убие в зародиш пазара на безпилотни летателни апарати в страната. Според тях сега 3000 души ще загубят работата си, и още хиляди потенциални работни места никога няма да бъдат създадени. 

Шведите, за които дроновете са хоби, също реагираха онлайн - в голяма степен шокирани от закона, който е по-краен дори от страни с тежки ограничения като САЩ. Швеция е една от първите държави, които забраняват безпилотните апарати, и това шокира местните, които считат, че живеят в една от най-прогресивните страни в света.

"Следващата стъпка е да забранят високите хора", шегува се горчиво швед по форумите. Друг констатира, че "съдийте трябва да са били пияни."

Шведският вестник Aftonbladet твърди, че новият закон е в конфликт с вече съществуващ, който определя, че в страната могат спокойно да се правят снимки на публични места. Дали това ще е с дрон или човек не е реално различно, аргументират се шведските колеги.