Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Задочното обучение по право във всички български университети да бъде закрито. Такова предложение е внесло за обществено обсъждане Министерството на правосъдието в правителствения портал Strategy.bg. От ведомството се позовават на свое проучване, според което завършилите задочна форма на обучение били по-слабо подготвени от колегите им, посещавали редовна форма на обучение.

Идеята е част от предлаганата нова “Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист".

“Студентите по право у нас учат по морално остарял модел, приемът е неоправдано завишен, а по време на обучението си те не получават адекватна подготовка по Право на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ)“, се казва в мотивите към новата наредба.

От правосъдното министерство настояват още в програмата за бъдещите юристи да има задължителен предмет за правната рамка, гарантираша правата на човека. Предвижда се и увеличен хорариум за дисциплините "Международно публично право" и "Право на ЕС". Предметът "Организация на съдебната система и правозащитните институции" също може да стане задължителен, а не свободноизбираем. 

В наредбата е залегнала старата идея за въвеждане на единен държавния изпит по специалността, който трябва да покаже качеството на образованието в различните университети.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.