Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ПЛАМЕНА ТОДОРОВА, ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

Очаквано ДПС поиска предсрочни избори.

На свикана специално пресконференция днес в парламента лидерът на движението Лютви Местан очерта три варианта за близкото бъдеще на държавата.

Според вариант 1 трябва да има предсрочни избори през октомври 2015 г., като се проведат заедно с местния вот.

Вариант 2 предвижда предсрочните избори да бъдат догодина по това време.

А според вариант 3 те трябва да се състоят до края на тази година.

При третия сценарий Местан даде още 4 месеца живот на правителството. Според него кабинетът на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка през септември, най-късно октомври, като назначи служебно правителство и в последната неделя на ноември или първата на декември да се проведе вотът.

"Нашите предпочитания са към третия вариант. Ако някой има по-добра идея, готови сме на диалог", посочи Местан.

Той обаче отбеляза като проблем приемането на бюджет 2015, като според бюджетната процедура той трябва да бъде внесен в Народното събрание най-късно през октомври. Ако бъде възприет вариант 3, предложен от ДПС, държавата ще закъснее с приемането му.

Според Местан контролиран плавен преход към успокояване на политическата ситуация ознчава, че е невъзможно кабинетът "Орешарски" да изкара пълен мандат, защото това не би било път към стабилност. Той допълни, че сутринта се е срещнал с премиера и го определи като "пример как властта не трябва да е самоцел".

Вчера Местан имал разговор и с лидера на БСП Сергей Станишев.

"Ние сме отделно политически субекти".

Така водачът на ДПС отговори на въпрос защо двете партии от управляващото мнозинство не дават съвместно извяление по темата за бъдещето на правителството. Той каза, че не налага на никого предпочитанията на ДПС за избори до края на годината, а просто излага позицията на партията, като остава отворен за диалог.

"Сега е време за кафе! Всички да пият кафе".

Това каза Местан, визирайки необходимостта от диалог между партиите и припомняйки кафето, което двамата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пиха в Кърджали. Запитан дали е възможно след нови избори ДПС да подкрепи правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок ако гласовете в НС на двете формации не достигат за мнозинство Местан отговори многозначително:

"Да се въздържаме от заклинания".

Местан каза още, че реузлтатите от евровота не са довели до ново легитимиране на правителството, но не са дали и ясна негова алтернатива, тъй като БСП и ДПС от една страна и ГЕРБ и реформаторите от друга страна имат сходни постижения - малко над 800 000 гласа. Той отрече анализите на бившия премиер Иван Костов, според когото ДПС е прикачено за БСП и за това новият център ще е "България без цензура". 

Пресконференцията на ДПС опразни десния кулоар на парламента. От Коалиция за България се осмели да излезе и да говори само Янаки Стоилов.

"Да внимаваме да не предозираме кафетата, за да не развалим сърцето", направи натъртващ намек Стоилов.

"Нашата цел е да се постигне стабилност, но не просто чрез разговори за различните варианти на изборите, но и чрез конкретни ангажименти. Те са в начина на разпределение на земеделските субсидии, те са чрез стабилизирането на здравеопазването и други. Датите не могат да бъдат самоцел. Ние не водим консултации просто за времето на изборите, ние ще водим разговори какви задачи е оправдано да бъдат изпълнени, за да се удължи хоризонта на правителството", каза още зам.-председателят на БСП.

"Чух, че ДПС са слагали юзди на лявата българска политика. Ако ползвам тази метафора голяма част от избирателите искат шпори, за да контролират политическите процеси у нас. Имаме национален съвет скоро, след него ще излезем с точни резултати. Ние носим най-тежката отговорност за решаване на проблемите на България. Не можем да губим време да обсъждаме кога ще има избори, вместо да решаваме проблемите на страната", заяви още Стоилов.

"Господин Станишев има политически ангажименти и те ще бъдат ориентирани към партията, а не към парламента в идните дни. Няма диктовка на ДПС. Те предлагат варианти, но в тези варианти ние влизаме с нашите искания", заключи той.

Малко по-късно през деня се очаква и ГЕРБ да излезе с позиция по предложенията на ДПС.

Ключови думи

Коментари

Местаня да не се прави на ударен

Това са последните три варианта. Първият и най-удачен е оставка веднага, служебен кабинет, който да свърши техническата работа по подготовка на бюджета, избори пртез септемвтри и от октомври новия парламент и новото правителство да си приемат бюджета. Няма Орешарски да им го прави и после цяла година г. да се оправдават като него, че работата не върви, щото бюджета бил от предишните.

Мечо

И ние искаме предсрочни избори. И то до края на гоината.

Т13

Колкото по-рано,толкова по-добре!

Иво

Само ббц те са номер едно те са нашите лидери,те са истинската политическа сила

Радо

Остана само Станишев да се изкаже по въпроса. Интересно ще ми е да чуя неговия отговор.

asd

Според резултатите от евро-изборите, нещата отиват на кантар. ДПС вече няма изгода от сътрудничество с БСП. Това означава, че пред Бойко Борисов има две очевидни възможности. Любопитно коя ще избере.

съселът

След като Бойко оправи 12 пъти Съсела на избори..сега дойде ред и на Местан да го оправи веднъж..по турски,изотзад.

Ади

Май сега ДПС ще се окаже прикачено за ГЕРБ. Тоя призив за кафе не ми се вижда случаен.

мим

БСП отново не разкодира казаното в последните дни от Местан. Трудно е когато в тройката коне представяни от манипулатори(къде се покрихте гробари на България) политолози и социолози до преди изборите като дорести, буйни, силни и незаменими се окаже, че единият е куц-БСП, а другия мършав-Атака и третия-ДПС, който се е съхранил, не иска сам да дърпа каруцата. С последните изказвания, Местан в типичен за него стил каза на Станишев да си подаде оставката и да смени ръководството и с променена вече БСП ще продължи да управляват заедно. "Орешарски има възможности да изкара целия си мандат" Но това БСП, просто защото са наследници на каскети и нашенски "политолози и анализатори" и те същите цървули, не успяха да разчетат. Но да не бързаме. Тази нощ ще се сънува много.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.